U trendu

Koliko je zapravo štetno popiti vodu koja je stajala tokom noći?

Iako voda nema rok trajanja i ne može se pokvariti, razmislite dvaput pre nego što odlučite da pijete vodu koja je ostavljena preko noći. Dr Keli Džons-Arbor iz Nacionalnog centra za trovanje otkrila je šta se može dogoditi ako popijete vodu koja je ostavljena preko noći.

Kontaminacija

Bez poklopca, zagađivači mogu ući u vašu čašu vode. Staklo je osetljivo na prašinu i kontaminaciju insekata.

Iako vaše telo vari insekte kao i svaku drugu hranu, mnogima neće biti drago da čuju da voda za piće iz čaše koja je ostavljena preko noći takođe može da unese insekta.

Međutim, istraživanja pokazuju da se toksične hemikalije mogu naći u kućnoj prašini, a vremenom se unos velikih količina dovodi u vezu sa zdravstvenim problemima.

Gorak ukus

Ako ste ikada popili čašu vode koja je prestala preko noći, možda ste primetili suptilnu razliku u ukusu. To je zato što kada ostavite čašu vode preko noći, gasovi u vazduhu, uključujući ugljen-dioksid, rastvaraju se u vodi. Tako se ugljen-dioksid pretvara u ugljenu kiselinu i voda postaje gorka.

Bakterije

U našim ustima ima oko 700 vrsta mikroba, a pijenje iz čaše će rezultirati ispiranjem, što znači da će se voda pomešati sa bakterijama u ustima pre nego što se vrati u čašu.

Iako naše bakterije verovatno neće izazvati štetne efekte ako ponovo upotrebimo flašu za vodu ili čašu nakon što je ostavimo preko noći, te klice mogu biti štetne za druge ljude i obrnuto.

Koliko je loše piti vodu koja je ostavljena preko noći?

Voda za piće koja je stajala preko noći uglavnom menja ukus, ali ne i bezbednost vode za piće. U čaši bi mogle završiti stvari koje bi vam mogle izgledati odvratne, poput insekata i prašine, ali su verovatno bezopasne, prenosi Klix.ba.

„Uopšteno govoreći, iako voda možda neće imati tako dobar ukus ako je ostavite preko noći, malo je verovatno da će se neko razboleti. Uglavnom je bezbedno piti vodu koja je stajala preko noći sve dok nema vidljive kontaminacije vode“, zaključuje dr Džonson-Arbor.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar