U trendu

Koliko košta turistički obilazak Marsa?

Kompanija „Axiom Space“ iz Hjustona osmislila je prvu komercijalnu misiju u svemir u kojoj će četiri civila otputovati na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Misiju koja je nazvana “Ax-1” organizuje kompanija „Axiom Space“, a komandant će biti bivši astronaut Američke svemirske agencije (NASA), Mičel Lopez-Alegrija koji je ujedno i potpredsednik pomenute kompanije.

Četvoročlanoj posadi biće potrebno oko dva dana putovanja „SpaceX“-ovom kapsulom „Crew Dragon“ od rta Kanaveral na Floridi do Međunarodne svemirske stanice, navodi se u saopštenju „Axiom Space“-a.

Kada stignu, članovi misije će provesti osam dana u američkom delu Međunarodne svemirske stanice i zajedno sa ostalim članovima učestvovati u istraživačkim i filantropskim projektima.

Lopez-Alegrija, koji je četiri puta leteo u svemir tokom svoje dvadesetogodišnje karijere, biće komandant misije i prva osoba koja će komandovati civilnom i komercijalnom misijom u svemir. Njemu će se pridružiti američki preduzetnik i neprofitni aktivista Lari Konor kao pilot misije, te kanadski investitor Mark Pati i izraelski biznismen Ejtan Stibe kao specijalisti.

Koliko košta odlazak na Mars?
Prema Nasinom cenovniku iz 2019. godine, korišćenje sistema za održavanje života i toaleta na Međunarodnoj svemirskoj stanici trebalo bi da košta 11.250 dolara po članu posade dnevno.

Zatim, 22.500 dolara dnevno za sve neophodne zalihe, kao što su hrana, vazduh i medicinske potrepštine i 42 dolara po kilovat satu utrošene energije. Tako se došlo do sume od 55 miliona dolara po osobi, preneo je Business Insider.

Bivša Nasina astronautkinja Pegi Vitson biće rezervni komandant misije.

Kompanija „Axiom Space“ je osnovana 2016. godine i namerava da organizuje privatne letove u svemir dva puta godišnje, mada su ostavili otvorenu mogućnost da se taj broj i poveća.

Američki Kongres planira da Međunarodna svemirska stanica ode u „penziju“ do kraja 2030. godine, a Nasa polako angažuje pojedine kompanije da naprave „svemirski hotel“ koji bi mogao da se spoji sa osnovnom strukturom stanice već negde 2024. godine. Kompanija „Axiom Space“ je jedna od onih koja se upustila u ovaj projekat.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.