U trendu

Koliko novca je „normalno“ pokloniti mladencima? Evo kako to Nemci rade

Već godinama je najčešći poklon za mladence koverta sa novcem. To je i veoma praktično, jer ne možete da omanete sa kupovinom poklona, a i budući bračni par dobija preko potreban keš.

Međutim, prava muka počinje kada treba odlučiti koliko novca je dovoljno odvojiti za poklon. I uz neizbežnu bapsku rečenicu: “Šta će ljudi reći?”, vaša situacija se baš komplikuje.

Tu naravno, nema pravila, sve zavisi i da li su mladenci vaši prijatelji, poznanici ili deo familije. Zbog toga će vas verovatno zanimati šta na to kažu uvek pragmatični Nemci.

Posle velike ankete, nemački mediji su čak objavili uputstva o tome koliko para je prikladno staviti u kovertu, naročito kada se ima u vidu sve veća inflacija.

Prosečan Nemac smatra da je sasvim u redu studentu ili pripravniku koji se ženi, dati 30 do 50 evra, kao i nekome koga biste svrstali u poznanike.

Međutim, ako se radi o prijateljima ili daljoj rodbini, tada je u redu pokloniti 100 evra.

Logično, kao i svuda, i u Nemačkoj najveće iznose poklanjaju roditelji mladenaca, a cifra se kreće od 100 do 500 evra po osobi, a toliko poklanjaju i kumovi, a ponekad i tetke, ujaci, stričevi.

Očekivano, svi će prvo prokomentarisati da je standard u Nemačkoj mnogo veći nego kod nas. Drugi će reći da se Nemci nisu baš isprsili, treći će možda zaključiti da su ovi iznosi “normalni”…

Šta vi mislite? Koliko novca je u redu pokloniti mladencima?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (4)