U trendu

Kombinacija kafe s jednom poslasticom ubistvena je za vaš želudac

Za većinu ljudi kafa je svakodnevica, najviše zahvaljujući kofeinu koji je odgovoran za poboljšanje različitih funkcija mozga, uključujući pamćenje, koncentraciju i nivo energije. Međutim, nutricionistkinja Nurija Dijanova objasnila je da jedna namirnica nikako ne ide s kafom, piše B92.

U pitanju su kafa i čokolada. Kafa s čokoladom, kao i s alkoholom pomaže da se opusti donji sfinkter jednjaka, rezultat je pojava žgaravice, peckanja i refluksa sadržaja želuca u jednjak. Kako kaže, s vremenom može se javiti i upala jednjaka.

“Espreso je koncentrovaniji napitak, sadrži organske kiseline koje poboljšavaju proces probave, bolje deluju sa želudačnim sokom”, objasnila je doktorka i dodala da posle nekoliko minuta nakon što popijete espreso uvek treba uzeti i čašu vode.

Ipak, lekari upozoravaju da preteran unos kafe ima negativan uticaj na zdravlje, prvenstveno na srčani mišić, jer se nakon pića ubrzava broj otkucaja srca. Stručnjaci napominju i da jedna ili dve šoljice kafe dnevno neće imati negativan efekt.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.