U trendu

Konačno objašnjeno: Evo zašto stare povrede bole na promenu vremena

Oduvek znamo da se pri promeni vremena na mestu stare povrede ili loma javlja tup, ali i intenzivan bol. Tada smo, nekako, skoro sigurno da će doći do promene vremena, međutim, da li ste se ikada zapitali zašto se to dešava? Kako su povezani bol i vremenske prilike?

Naučnici kažu da je reč je o svojevrsnom fenomenu. Proučavajući ovu pojavu od početka prošlog veka, došli su do nekoliko zaključaka.

Veza između bola i promene vremena je pad atmosferskog pritiska koji uzrokuje širenje mekog tkiva i tečnosti u zglobovima i na taj način nadražuje nerve, čime se prouzrokuje osećanje bola. To je tipično za artritične zglobove ili za zglobove koji su bili povređivani. Prema nekim istraživanjima, promena u atmosferskom pritisku može i da poveća, ali i da smanji bol. Naučnici su istraživali i uticaj temeperature i vlažnosti vazduha na povređene delove tela i bol, ali se nije došlo do konkretnih podataka.

Pri izučavanju ovog fenomena dolazi se do prepreka iz jednog jednostavnog razloga, celokupni naučni rad zasniva se na subjektivnom doživljaju bola ispitanika koji učestvuju u istraživanju, zbog čega se teško može doći do preciznih rezultata.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar