Konačno znamo kada ćemo poslednji put pomeriti časovnike

Letnje računanje vremena završava se u nedelju 28. oktobra u tri sata pomeranjem časovnika za jedan sat unazad, saopštila je danas Direkcija za mere i dragocene metale. To znači da ćemo časovnike sa tri da vratimo na dva sata.

Inače, ovo bi moglo biti jedno od poslednjih pomeranja časovnika zbog letnjeg i zimskog računanja vremena, jer je Evropska komisija predložila 12. septembra da se takvo polugodišnje pomerenje sata ukine, a ukoliko taj predlog izglasaju Evropski parlament i Savet Evrope, sat će poslednji put biti pomeren najkasnije 31. marta 2019. godine, odnosno 27. oktobra naredne godine.

To će važiti i za Srbiju, ukoliko Narodna skupština usvoji Zakon o računanju vremena koji je krajem avgusta predložila Vlada.

Prema predlogu EK, svaka članica EU bi do aprila 2019. godine trebalo da odluči da li će ostati u zimskom ili letnjem režimu računanju vremena.

Tako će poslednje obavezno pomeranje sata na letnje računanje biće u nedelju 31. marta 2019. godine, a članice koje žele da se vrate na zimsko računanje vremena poslednji put će časovnike pomerati u nedelju 27. oktobra 2019. godine. Nakon tog datuma, polugodišnje promene više neće biti moguće.

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o računanju vremena zbog potrebe da se obezbedi jedinstveno računanje vremena u Srbiji usklađeno sa vremenom koje koriste evropske zemlje.

U Ministarstvu privrede je ranije rečeno da se usklađuju propisi sa zakonodavstvom EU, a u konkretnom slučaju u okviru Pregovaračkog poglavlja 1 u koje spada i važeća Direktiva EU o letnjem računanju vremena.

Od 4,6 milona Evropljana iz 28 zemalja članica EU, čak 84 odsto podržava ukidanje letnjeg i zimskog računanja vremena, pokazalo je istraživanje EK.

2 komentara
  1. nelu

    Pitam se dokle će ova prokleta takozvana državica i dupeulizačka vlast je potpuno nesposobna da suša prikletu EU i EK.Dosta komandovanja od strane ološa i ubica male državice gde su sve uništili sa osirimašenim uranijumom,gde su sve živo pootrovali…

  2. Milan

    Strašno je kakva smo mi banana-republika, ni o pomeranju sata ne možemo sami da odlučimo već moramo da pitamo prokletu EU. Ova dupeuvlakačka vlast je potpuno nesposobna!

Napišite komentar