U trendu

Korisnije nego što mislite – Zašto bi trebalo svaki dan početi jutarnjom šetnjom

Postoji mnogo razloga zašto bi trebalo da počnete da praktikujete jutarnju šetnju, a ovo su neke od njih, navode stručnjaci.

Bolje raspoloženje – Stručnjaci smatraju da jutarnja šetnja može podići samopouzdanje i raspoloženje, smanjiti osećaj stresa i umora, čak se smatra da može ublažiti simptome stresa i anksioznosti. Preporučuje se šetnja 20 do 30 minuta, najmanje 5 dana sedmično.

Pozitivan uticaj na proces mršavljenja -Ako želite da izgubite kilograme jutarnja šetnja u kombinaciji sa zdravom ishranom i treningom biće pun pogodak! Ako hodate umerenim tempom 30 minuta, možete sagoreti i do 150 kalorija.

Jačanje imunološkog sistema i prevencija – Studije su pokazale da hodanje od 30 minuta dnevno može smanjiti rizik od srčanih bolesti za 19 odsto. Šetnja može pomoći u smanjivanju nivoa šećera u krvi i jačanju vašeg imunog sistema i mišića.

Poboljšanje koncentracije i izoštrenosti uma – Istraživanja su pokazala da su se kod starijih osoba koje se praktikovale šetnju u jutarnjim satima poboljšale kognitivne funkcije. Šetnja, posebno u prirodi, može vam pomoći da se lakše skoncentrišete na obaveze tokom dana, razmišljate kreativnije i lakše rešite probleme.

Poboljšava san – Sprovedena je studija kako bi se utvrdio odnos između jutarnje šetnje i kvaliteta sna. Istraživanje je pokazalo da starije odrasle osobe od 55 do 65 godina koje su šetale ujutru nisu imale poteškoća da spavaju noću, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.