Koristila WhatsApp, pa ostala bez novaca na računu: Evo koju je veliku grešku učinila

Policijski službenici Stanice granične policije Novska u Hrvatskoj primili su prijavu 32-godišnjakinje koja je na internet oglasniku objavila oglas za prodaju i kojoj se 1. avgusta putem WhatsApp aplikacije javila nepoznata osoba s kojom je dogovorila prodaju.

Nakon dogovora nepoznata osoba poslala joj je link (za koji se ispostavilo da je lažan) i tražila je da devojka unese svoje lične podatke i podatke s kartice tekućeg računa. Nakon što je unela broj kartice, primetila je da joj s računa nedostaje novac i shvatila je da je prevarena.

Policija traga za počiniocem protiv kojeg će biti podneta krivična prijava nadležnom državnom tužilaštvu, preneo je N1.

Počinioci, u komunikaciji s oštećenim osobama, najčešće koriste mobilnu aplikaciju WhatsApp putem koje prosleđuju linkove phishing/lažiranih mrežnih stranica trgovačkih društava koja se bave dostavom robe, upozoravaju iz MUP-a.

Na taj način prikupljaju lične podatke i podatke o bankovnim karticama i  CVV broju kartice i potom kasnije zadaju neovlašćene transakcije na raznim internet prodajnim mestima u inostranstvu.

“Navedeni napadi su učestali i ponovo upozoravamo građane na opasnost davanja ličnih i finansijskih podataka nepoznatim osobama. Pozivamo vas na dodatan oprez, a ako se smatrate oštećenima, savetujemo da prijavu podnesete u policijskoj stanici na čijem području imate prebivalište”, poručuju iz tamošnje policije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.