U trendu

Kuvari nikada ne naručuju ovih šest stvari u restoranu: Evo i zašto

Jesti u restoranu može biti veoma zabavno iskustvo. Bilo da se radi o nekoj posebnoj prilici s vremena na vreme ili o nečemu što redovno volite da radite, obično se na jelovniku nađe ponešto za svakoga. Zbog marketinških tehnika i malo poznatih industrijskih tajni, ponekad se čini da biti gost u restoranu i birati što ćete jesti nije nimalo lak zadatak, piše Eatthis.

Možete li zaista verovati da će ono što naručite ispuniti vaša očekivanja? A da su na vašem mestu u istom restoranu, šta bi kulinarski stručnjaci ili kuvari naručili, a šta radije izbegli? Nekoliko njih otkrilo je kako da budete sigurni da ćete dobiti obrok koji ćete zaista ceniti kada jedete u restoranu, kao i koja jela nikada ne bi naručili dok jedu u restoranu.

Nešto što nije specijalitet restorana

Prema Džejkobu Ponderu, kvaru iz Atlante, ako nameravate da idete u restoran koji je poznat po nečemu posebnom, poput mesnih restorana ili restorana s plodovima mora, obično ćete se naručiti nešto u skladu s onim za što taj restoran tvrdi da je njihova specijalnost. “Ne bih naručio nešto poput hamburgera u ribljem restoranu. Ovo bi mogao da bude problem iz mnogo razloga. Na primer, više je nego verovatno da imaju samo jednu ili dve friteze u kuhinji, što znači da će se sve verovatno pržiti u istom ulju. Radije bih se držao glavne atrakcije restorana”, kaže Ponder.

Sirova hrana

Osim ako ne idete u visoko cenjenim sushi bar ili neki drugi restoran koji je poznat po svojoj sirovoj hrani, Ponder preporučuje da izbegavate sirova jela. “Nikad ne bih naručio sirovu ili nedovoljno kuvanu hranu u restoranu za koji se ne zna da to nudi i da su baš po tome poznati. Ako ipak odlučite za to, učinite to s oprezom, jer će mnogi restorani promovisati bilo koji stil usluge”, objašnjava.

Desert

Za većinu ljudi često ne ostane puno mesta za desert nakon ukusnog obroka, ali ako vam ipak ostane malo mesta u želucu, Ponderova savetuje da preskočite jelovnik poslastica i umesto toga odete na mesto koje je specijalizovano za deserte i torte. “Obično ne bih naručio desert iz većine restorana. Radije bih otišao u pekaru ili poslastičaru po jedinstvenu vrstu deserta nego pojeo onaj koji bi bio na meniju tokom cele sezone”, kaže Ponder.

Pržena hrana

Prema Rejmondu Nilu, profesionalnom kuvaru i stručnom savetniku za TD Kitchen, izbegavanje većine pržene hrane u restoranu može vam pomoći da ostanete na pravom putu vezano uz neke od vaših zdravstvenih ciljeva. “Prvo na mom spisku stvari čega se treba kloniti je sve što je prženo. Pržena hrana poput pomfrita, piletine, ribe ili kolutića luka uopšteno je nezdravija od drugih opcija hrane i ima više kalorija. Takođe može biti masna i teška, zbog čega se nakon obroka osećate tromo”, kaže Nil, prenosi Večernji list.

Hrana s gustim sosom od pavlake

Još jedna narudžbina za koju Nil preporučuje da je izbjegavajte kad god možete je bilo što na bazi pavlake ili belog umaka, poput Alfredo testenine, čorbi ili potaža na bazi sira. “Izbegavam da naručujem bilo šta što je zagušćeno u umacima od sira ili pavlake jer su ta jela obično vrlo kalorična i masna”, savetuje Nel.

Hrana koju lako možete pripremiti kod kuće

Iako je to samo njihovo mišljenje, neki kuvari veruju da ako nameravate da potrošite novac na nešto u restoranu, trebalo bi da se pobrinite da bude dovoljno posebno i da se ne može lako skuvati kod kuće. “Konačno, nikad ne naručujem ništa što mogu napraviti kod kuće. Želim da izađem da jedem i uživam u nečemu posebnom što ne mogu da dobijem kod kuće, a ako to mogu sam da napravim, u mojim očima nije vredno trošenja novca”, tvrdi Nil.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)