Lagali su nas vekovima – ovako je zapravo izgledalo Isusovo lice (foto, video)

Bledo, usko i lepuškasto lice s velikim plavim očima obrubljeno dugom i valovitom smeđom kosom – to je slika koju ljudi imaju u glavi kad se spomene Isus Hrist, međutim to je zapravo posledica umetničkog prikaza.

Prva uprizorenje Isusa kojeg hršćanstvo slavi kao sina Božjeg, nastalo je u 4 veku i isključivo je vizija umetnika, jer se ni u jednom od jevanđelja ne spominje kako je Isusu izgledao, piše Popular Mechanics.

Nigde se u njima ne spominje ni njegova kosa niti brada. Pa ipak, potreba da se njegovu svetom imenu doda i lice već vekovima je snažna potreba hršćanskih vernika, a na opšte prihvaćenu sliku Isusovog izgleda najviše su uticali slikari iz evropskog srednjeg veka i renesanse. Oni su Isusa prikazivali kao zgodnog, visokog muškarca svetle puti.

Postoji dodatni problem jer nema ni kostura ni drugih telesnih ostataka za ispitivanje DNK. Zbog nedostatka dokaza, naše Isusove slike prepuštene su mašti umetnika. Uticaji umetničkih kultura i tradicija mogu biti duboki, primećuje Karlos F. Kardoza-Orlandi, vanredni profesor svetskog hršćanstva na Columbia Theological Seminaria u Atlanti.

Zbog toga prikaz Isusa zavisi u kom ga delu sveta tražite – pa je tako Isus prikazivan i kao crnac, Latinoamerikanac i Arap. I tako ostaje ono osnovno pitanje: kako je izgledao Isus?

Odgovor je stigao iz uzbudljivog novog područja nauke: forenzičke antropologije. Koristeći metode slične onima koje je policija razvila za rešavanje zločina, britanski naučnici su, potpomognuti izraelskim arheolozima, ponovno stvorili ono za šta smatraju da je najtačnija slika najpoznatijeg lica u ljudskoj istoriji, prenosi Express.hr.

Ričard Nevi, medicinski umetnik sa Univerziteta u Mančesteru u penziji, koristio je forenzičku antropologiju kako bi dobio precizan portret Isusa Hrista. Tokom protekle dve decenije on je rekonstruisao desetine poznatih lica, uključujući Filipa II Makedonskog, oca Aleksandra Velikog i kralja Midu iz Frigija. Ako bi iko mogao da stvori precizan Isusov portret, to bi bio Nevi.

Nevi i njegov tim istraživača došli su tako do lobanje Semita od izraelskih arheologa. Pomoću rendgenskih snimaka od lobanje su napravili tzv. kriške i računarkom tehnikom su dobili mišiće i kožu na tipičnoj lobanji Semita. Prema jevrejskoj tradiciji, Isus je imao kratku kovrdžavu kosu i bradu, a ne svetlu dugačku sa kakvom je inače opisan.

Isusov izgled je tako karakterističan za Jevreje sa Bliskog istoka koji žive na području Galileje u severnom Izraelu. Osim toga, Isus nije bio ni naročito visok – veruje se kako je imao tek oko 166 centimetara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.