U trendu

Lekar otkrio kada treba doručkovati ako želite da smršate

Doručak se često smatra najvažnijim obrokom tokom dana, a ako je dobro izbalansiran, može da obezbedi neophodne hranljive materije i energiju za ostatak dana. Međutim, nije važno samo ono što jedemo za doručak, već i kada ga jedemo. Stoga je doktor Majkl O. Mekini otkrio idealno vreme kada treba da pojedemo prvi obrok.

„Doručak u roku od sat vremena od buđenja odgovara prirodnom cirkadijalnom ritmu tela, poboljšavajući metabolizam i korišćenje energije tokom dana. Kada nahranimo svoja tela rano ujutru, to pokreće naš metabolizam tako da nismo previše gladni tokom dana, “, objasnio je doktor za SheFinds.

Kada doručkujemo ujutru, naš metabolizam se aktivira, što dovodi do efikasnijeg sagorevanja kalorija tokom dana.

Redovno jedenje doručka može pozitivno uticati na metabolizam

„Takođe normalizuje šećer u krvi, što sprečava želju za nezdravim grickalicama kasnije u toku dana. Štaviše, zdrav doručak sastavljen od proteina i vlakana obezbeđuje kontinuirano oslobađanje energije potrebne za povećanu fizičku aktivnost, što dovodi do većeg sagorevanja kalorija“, ističe Mekini.

On napominje da svakodnevni doručak smanjuje učestalost jedenja, a istovremeno nas čini zadovoljnim i ubrzava naš metabolizam, što pomaže u održavanju zdravih navika i gubitku kilograma.

Međutim, Mekini naglašava da efekat doručka nije samo u tome kada ga pojedemo; naš izbor hrane za doručak takođe igra značajnu ulogu. „Trebalo bi da jedete uravnotežen doručak kao deo vaše dnevne rutine i da podstičete dobre navike u ishrani tokom celog dana“, zaključio je doktor.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.