Lekar podmladio svoje telo za 20 godina, a njegovu tajnu svako može da primeni!

Stručnjak za dugovečnost dr Mark Hajman ima 64 godine, ali tvrdi da je njegova biološka starost 44 godine. Saznajte sve njegove navike!

Ishrana, vežbanje, san, suplementi i upravljanje stresom mogli bi da dodaju godine životu. Dr Mark Hajman, stručnjak za dugovečnost, nema problema sa starenjem, ali kaže da možemo da starimo graciozno i dobro. Prema rečima specijaliste, starenje ne bi trebalo da bude sinonim za bolove u zglobovima, probleme sa pamćenjem ili hronične bolesti, prenosi mondo.rs.

„Ljudi ne shvataju da se ti problemi javljaju zbog stvari koje možemo da promenimo“, rekao je dr Hajman za „Insajder“.

@drmarkhyman

There are several different schools of thought behind obesity and metabolic dysfunction, for example, the energy balance model or “calories-in, calories-out” perspective that many people have felt fooled by. While calories certainly are one piece, there is much more to the puzzle of weight management and metabolic health, like hormonal cascades and oxidative stress. How we eat impacts every aspect of our biology and we’re continuing to learn the multitude of mechanisms influencing our metabolic health and weight.  This week’s rich conversation on The Doctor’s Farmacy with Dr. Robert Lustig is a helpful window into all this and more. We dive into the truth about calories, the importance of glucose and insulin monitoring, and much more.  Find the episode on your favorite podcast app. #drmarkhyman #metabolism #drrobertlustig

♬ original sound – Mark Hyman, M.D.

U svojoj knjizi „Young Forever“, doktor je otkrio savete za produženje ne samo životnog veka, već i zdravlja. Ovo su navike koje primenjuje i sam:

Budi se u 6 ujutru

Dr Mark Hajman se obično budi rano, u 6 sati, nakon čega odvaja 20 minuta za meditaciju. Zatim uživa u kafi, a potom piše. Studije pokazuju da i kafa i meditacija donose zdravstvene prednosti. Konzumacija kafe je povezana sa manjim rizikom od nastanka srčanih oboljenja i demencije. Meditacija podržava mentalno zdravlje i smanjuje stres, koji je jedan od osnovnih faktora koji ubrzava starenje.

Vežbe sa elastičnim trakama

Nakon kafe, doktor počinje trening snage sa trakama otpora, za koje kaže da pomažu u izgradnji mišića i ublažavaju bolove u leđima. Prednost ove vrste aktivnosti je što može da se radi kod kuće ili na putovanju. Nakon treninga, doktor se tušira, što uključuje obaveznih tri minuta hladne vode. Naizmenično izlaganje toploj i hladnoj vodi ima neke prednosti kao što je poboljšanje metabolizma.

Ishrana

Dr Mark Hajman se oslanja na ono što on naziva „šejkom za zdravo starenje“. Da biste ga pripremili, koristite bobičasto voće, čija seme i seme konoplje. Za održavanje mišića dodajte u šejk protein surutke u prahu. Tokom dana, lekar konzumira razno povrće, a uzima i kreatin, jedinjenje neophodno za mišiće i mozak.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.