U trendu

Lekari tvrde: Samo ova tri dela tela je potrebno prati svaki dan, ostalo je nezdravo

Vrlo verovatno se većina ljudi tušira barem jednom dnevno, dok se u tokom letnjih meseci mnogi čak i češće odlučuju da se malo osveže. Ali, da li je to zdravo? Best Life piše da bi svaki lekar jasno rekao – nije.

Sando Skotnicki, lekarka i profesorka dermatologije, upozorava da često trljanje tela sapunom i vodom može dovesti do raznih problema s kožom, kao što je isušivanje, ekcemi ili neka druga kožna oboljenja. Zato ističe samo određene delove tela koje bi trebalo svakodnevno prati.

O čemu se radi?

Reč je o pazusima, preponama i stopalima. S njom se slaže i Robin Čutkan, koja dodaje da sapunom možemo uništiti korisne bakterije.

„Stvar je u tome što su našem organizmu potrebne određene bakterije, a ako ih uklonimo neprestanim trljanjem s kože, gubimo zaštitu te smo samim time podložniji spoljnim uticajima koji mogu biti i te kako štetni. Ono što je bitno jeste svakodnevno prati prepone, pazuh i stopala, dok je ostatak tela dovoljno samo lagano isprati vodom, čak i ako ste tik pre toga odradili trening“, objašnjava.

Neverovatno istraživanje

Jedno istraživanje koje je objavljeno u Science Advances se nadovezuje na njene reči. Naime, tada je otkriveno da određeni soj bakterija koji je živeo na koži ispitanika povezan s nižim rizikom od raka kože.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar