Lekoviti trend: Probajte “mesečevo mleko” i zaspaćete kao beba

„Mesečevo mleko“ je najnoviji trend u ishrani među pobornicima zdrave hrane. To je prirodan lek za miran san i potiče iz ajurvedske tradicije ispijanja mleka za poboljšanje sna. Magazin „Vog“ piše da mesečevo mleko doslovno predstavlja kombinaciju toplog mleka, meda i lekovitog bilja. Pije se uveče, pre spavanja, jer provereno poboljšava relaksaciju i miran san.

Osim toga, „mesečevo mleko“ balansira hormone, jača imuni sistem i predstavlja prirodan način unosa adaptogena u organizam (adaptogeni se mogu naći u mešavinama biljaka, deluju antistresno i obnavljaju organizam).

Iako se toplo mleko oduvek preporučivalo kao lek za nesanicu, sa lekovitim biljem i medom u sebi ono postaje još lekovitije i to za čitav organizam. Osim toga, ono je u pastelnim bojama, pa izgleda mnogo lepše i primamljivije od običnog mleka.

„Mesečevo mleko“ se može jednostavno napraviti:

Zagrejte mleko (možete i mleko biljnog porekla), a kada ga zagrejete dodajte lekovito bilje i začine. Možete dodavati kurkumu, šisandru, kardamom, bosiljak i drugo bilje. U tu smešu treba dodati i malo meda.

Ako nemate inspiraciju kako da napravite svoje „mesečevo mleko“, probajte ovaj recept:

Sastojci:

1 šolja neobranog mleka ili bademovog mleka

Pola kašičice cimeta

Pola kašičice kurkume

Četvrtinu kašičice ašvagande

Malo kardamoma

Malo đumbira

Malo muskantnog oraščića

1 kašičica kokosovog ulja

1 kašičica meda

Priprema:

Prvo zagrejte šolju (2 dcl) mleka, pa u to dodajte sve sastojke, jedan po jedan. Nakon svakog sastojka, lagano promešajte. Na kraju dodajte med, on će se u toplom mleku lako rastopiti, tako da nije potrebno da ga omekšavate. Kada dodate med, lagano, ali dobro promešajte, da se svi sastojci rastope i lepo sjedine. Neobična boja ovog mleka potiče od različitih začina, tako da nije potrebno da ga dodatno bojite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.