U trendu

Ljubomorni muž joj odsekao ruke sekirom: Od Rusije sada dobija astronomsku odštetu

Evropski sud za ljudska prava objavio je da Rusija mora plati odštetu žrtvama porodičnog zlostavljanja, piše Moscow Times.

Među tim žrtvama je i žena kojoj je ljubomorni suprug sekirom odsekao ruke.

Žene u Rusiji imaju poseban status kad je u pitanju porodično nasilje. Još 2017. godine Rusija je progurala skandalozni zakon prema kojem oni koji prvi put počine porodično nasilje prođu bez ikakve kazne, ako je to nasilje rezultiralo lakšim povredama.

Od tada svaki pokušaj donošenja zakona usmerenog na zaštitu žena od nasilja u porodici zapinje. Sad za to krive pandemiju.

– Žene u Rusiji su u situaciji de facto diskriminacije kada je u pitanju zaštita od rizika od nasilja u porodici – stoji u saopštenju Evropskog suda za ljudska prava.

– Rusija ne samo da nije uspela da istraži slučajeve nasilja u porodici, već ni da uspostavi pravni okvir za borbu protiv porodičnog nasilja i procenu rizika od ponavljanja nasilja – dodao je sud sa sedištem u Strazburu.

U jednom jezivom slučaju porodičnog nasilja, policajci su rekli Margariti Gračjovoj da povuče tužbu protiv svog supruga.

Nedeljama kasnije, muž je oteo Gračjovu, vezao je i odsekao joj ruke sekirom u šumi.

Osudili su ga na 14 godina zatvora. Ona je tužila policajce koji su je nagovarali da povuče tužbu protiv supruga, ali izgubila je taj spor.

Lekari  su uspeli da joj prišiju levu ruku, a za desnu je dobila bioničku protezu.

ECHR je naredio Rusiji da plati Gračjovoj oko 370.660 evra za medicinske troškove, gubitak prihoda i nematerijalnu štetu.

Sud je takođe naredio Rusiji da plati po 25.000 evra za još tri žrtve porodičnog zlostavljanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar