U trendu

Lopov (78) dolijao nakon četrdeset godina i dobio jedan dan zatvora

Nakon više decenija lopovskog staža, američki kradljivac antikviteta Tomas Gevin imao je samo jedno objašnjenje za pljačke muzeja: voli da „sakuplja“ stare stvari, prenosi BBC.

Gavin (78) je sada osuđen na dan zatvora nakon što je uhvaćen u pokušaju prodaje retke puške iz Američkog rata za nezavisnost. Kada su ga ispitali, priznao je desetine drugih pljački 1960-ih i 1970-ih i izvinio se za nevolje koje je izazvao svojim „hobijem“.

Tužioci su u utorak rekli da je „pravda konačno stigla“, četiri decenije kasnije.

U julu je Gevin, stanovnik Potsvila u Pensilvaniji, priznao krivicu za prodaju kulturne baštine ukradene iz muzeja.

Gevin je tada priznao da je 1971. iz muzeja Valley Forge State Park ukrao staru pušku, koju je majstor oružar izradio 1775.

Puška Christian Oerter jedna je od samo dve takve za koje se zna da su preživele s originalnim kremenim mehanizmom koji nosi ime proizvođača, mesto i datum proizvodnje. Vredi više od 175.000 dolara.

FBI je pronašao Gevina nakon što je u julu 2018. antikvaru pokušao da proda pušku i druge ukradene predmete.

Trgovac je kasnije rekao novinarima da je shvatio da je puška ukradena nakon što je video da se spominje u knjizi iz 1980. koju je napisao stručnjak za stare puške.

„Krađa artefakta iz muzeja – tačnije dela američke istorije – ozbiljan je savezni prekršaj“, rekla je američka državna tužiteljka Dženifer Arbiter Vilijams u saopštenju, a prenosi Hina.

„Nakon četiri decenije, pravda je konačno sustigla ovog optuženika.“

Uz dan iza rešetaka, Gavin je osuđen na tri godine uslovno, uključujući godinu kućnog zatvora, kao i na kaznu od 25.000 dolara i isplatu odštete od 23.385 dolara.

Kada ga je u julu FBI ispitao, Gevin je priznao da je ukrao pušku, uz druge antikne puške iz 18. i 19. veka iz muzeja širom države.

Sudija je rekao da je nastupila zastarelost za mnoge krađe.

Gevin, sada prikovan za invalidska kolica, izrazio je kajanje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar