Loše je po telo i mozak i remeti dobar san: Izbegavajte ovo po svaku cenu

Da li ste nekad sebe uhvatili da radite upravo ovo? Loše je po telo i mozak, a remeti i san.

Spavanje ispred ekrana, poput televizora, može imati negativne posledice na san i mozak. Veštačka svetlost koju emituju ekrani može poremetiti prirodni ciklus spavanja i budnosti, čime se smanjuje proizvodnja melatonina, hormona koji je ključan za regulisanje sna. Ovo može dovesti do problema poput lošeg sna, smanjene koncentracije i memorije, kao i povećanog rizika od bolova u leđima i vratu zbog neudobnih položaja tokom spavanja.

Pored toga, gledanje televizije ili drugih ekrana pre spavanja može držati mozak aktivnim, otežavajući vam da se opustite i zaspite. Ovaj nedostatak sna može dalje otežati učenje, fokusiranje i razumevanje informacija tokom dana. Takođe može negativno uticati na vaše međuljudske odnose, jer nedostatak sna može uzrokovati razdražljivost i umor, otežavajući vam da kvalitetno provodite vreme sa drugima.

Da biste poboljšali kvalitet sna, stručnjaci preporučuju izbegavanje svetla ekrana pre spavanja, ustajanje iz kreveta ako ne možete zaspati nakon 20 minuta, izbegavanje gledanja na sat tokom noći, kao i primenu tehnika disanja ili meditacije za smirivanje uma. Osim toga, slušanje opuštajuće muzike može vam pomoći da se opustite i lakše zaspite.

Izbegavajte ovu lošu praksu po svaku cenu!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.