U trendu

Mačka usvojila bebu pande

U životinjskom svetu dešavaju se svakakve neobične stvari, pa i to da ženka jedne vrste usvoji i hrani mladunče druge vrste. Takav slučaj se desio i u Holandiji: obična tigrasta maca usvojila je dva mladunčeta crvene pande.
Crvene pande, daleki srodnici znatno poznatijih džinovskih pandi, ugrožena su vrsta (žive u Kini, Butanu, Nepalu, Indiji i Burmi), pa su se u zoo-vrtu Artis u Amsterdamu jako obradovali kada je njihova crvena panda dobila dva mladunca. Nažalost, kao što se to nekad dešava, mama panda je mladunce odbacila, ostavila ih je na hladnom i u potpunosti ih ignorisala. Bebe pandice su smeštene u inkubator.
Desilo se da je u to vreme i čuvareva tigrasta maca dobila mačiće, njih četvoro. Bez ikakvih problema je prihvatila i dve bebe crvene pande, rođene tri dana nakon njenih mačića. Jedno od mladunčadi crvene pande je bilo već suviše slabo i uginulo je, ali je izgledalo da je s drugim sve u redu, sisalo je kao i mačići, mada je, pošto se radi o sitnoj vrsti, bilo manje nego bebe mace. U zoo-vrtu su se nadali da će crvena pandica ostati s pomajkom tri meseca, kada bi postala dovoljno velika da mogu da je hrane uobičajenom hranom za ovu vrstu, bambusom i voćem.
Na veliku žalost svih, nije tako ispalo. Iako je mama tigrasta maca usvojila pandicu i hranila je i negovala kao i sopstvene mačiće, beba crvena panda je nedavno uginula. U dušniku joj je pronađeno mleko, i pretpostavka je da se ugušila. Do tada je delovala potpuno zdravo, sitnije od mačića, ali normalne veličine za svoju vrstu i svoj uzrast. Da je doživela da odraste, bila bi nešto veća od domaće mačke.
Iz zoo-vrta javljaju da su mama maca i njena četiri mačeta dobro, a mi se nadamo da će bar s njima sve biti u redu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.