U trendu

Majke strepe od najgore noćne more: Do 43. je napravio 550 dece, a sada je došao u Srbiju s posebnom misijom

Džonatan Džejkob Mejer (42) nedavno je izjavio da želi svoju porodicu, a njegova deca su raštrkana po celom svetu. Oko 375 njih živi u Holandiji, 80 u Nemačkoj, 35 u Belgiji, četiri u Argentini i dvoje u Australiji.

Njegov put je počeo 2007. godine kada se registrovao kao donator sperme u 11 klinika i u banci sperme. Takođe se pridružio Fejsbuk grupama za žene i parove koji žele, ali ne mogu da imaju decu, piše Dejli Mejl. Tokom godina je sve lagao, tvrdio je u klinikama da će samo tamo donirati, a budućim majkama je govorio da ima samo desetak potomaka.

Ranije ove godine, Međunarodni sud u Hagu zabranio mu je dalje doniranje sperme, a ako to uradi, rizikuje kaznu od 100.000 evra. Na pitanje nemačkih medija zašto želi toliko dece, on je odgovorio da želi da uradi nešto značajno sa svojim životom.

Na svom profilu na društvenim mrežama tvrdi da liči na holivudske glumce Bred Pita, Krisa Hemsvorta i pevača Leda Zeppelina Roberta Planta. Za Dejli Mejl je u martu rekao da je Džulija, koja je htela da osnuje porodicu sa svojom suprugom Edom, rekla da misli da više liči na vikinga. Mnoge majke dece začete njegovom spermom žestoko su ga osudile nakon što su saznale za njegovu zavisnost od donacija.

Majke se slučajno sreću

Majke s decom koja imaju kovrdžavu plavu kosu i prodorne plave oče, čak su počele slučajno da se sreću. Neke su pokrenule online grupe kako bi pronašle druge žene koje su takođe koristile iste uzorke. Njih 157 se pridružilo Fejsbuk grupi za podršku pod nazivom „Donorkind 102 JJM“. Na pitanje nemačkih medija o njegovim stotinama dece, on je odgovorio da voli da ih upoznaje.

Banka sperme prodala je njegove donacije za oko 1300 evra po uzorku, iako tvrdi da donira spermu besplatno. „Ne tražim ništa, ponekad dobijem na poklon 75 evra, avionsku kartu ili fotoaparat“, rekao je donor. Jedna od majki deteta začetog njegovom spermom, tužila je ovog Holanđanina u aprilu, tvrdeći da su njegovi postupci povećali rizik od incesta.

Obavezao se doniranju sperme za najviše 25 dece

„Da sam znala da je napravio više od stotinu dece, nikada ne bih izabrala njega. Kada razmišljam o posledicama za dete, muka mi je. Mnoge majke su mu govorile da prestane, ali to se nije dogodilo. Odlazak na sud je bio jedina opcija da zaštitim svoje dete“, rekla je majka koju je podržao i direktor organizacije Donorkind, koji je i sam dete donora.

„Ovakvim opasnim ponašanjem krši dogovore s klinikama i budućim roditeljima jer se obvezao da će donirati spermu za najviše 25 dece. U tinejdžerskim godinama, njegova deca su mogla da se zaljube jedno u drugo, a da ne znaju da su biološki brat i sestra. Šanse su male, ali nisu nemoguće“, naglasio je on, a prenosi Net.hr.

Sa 17,5 miliona ljudi, Holandija je mala zemlja. U 2020. godini nešto manje od 12 posto, tačnije oko 2,1 miliona, pripadalo je starosnoj grupi od 15 do 24 godine. Van der Merwe, koji je sam začeo 18 dece putem donacije sperme, rekao je nemačkim medijima da se plaši da Mejer želi da postavi neki rekord i da već ima oko 1000 dece. Ako zaista ima 1000 potomaka, bio bi drugi samo nakon mongolskog vođe Džingis-kana, za kojega se veruje da je napravio oko 2000 dece.

Ranije ovog meseca pomogao je jednoj Holanđanki, a ove nedelje putuje u Srbiju i Italiju kako bi posetio majke neke od svoje dece, tvrdi Dejli Mejl.

Nemačkim medijima je rekao da bi hteo da odgaja sopstvenu decu, kao i da bi hteo da ima najmanje petoro dece.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)