U trendu

Mala biblioteka – igrajte se jezikom!

Interplov iz Londona je pokrenuo poduhvat pod nazivom Mala biblioteka, koji sadrži interaktivne elektronske sadržaje namenjene korisnicima od 2 do 92 godine, koji žele da čitaju, slušaju ili da se igraju jezikom. Mala biblioteka je zamišljena, kako ističu njeni pokretači, kao siguran, valjan, ali i zabavan izvor reči za decu svih uzrasta, i njihove roditelje i bake i deke koji žive širom sveta. Biblioteka sadrži dečje igre uz koje se na posredan način deca upoznaju sa jezikom: na primer, mogu da hvataju jabuke i da broje koliko su jabuka uhvatili zajedno sa glumcima, ili, u jednoj drugoj igrici, mogu da zajašu Šarca ili Jabučila, pa da krenu u trku po brdima i dolinama, ili pak da slušaju o junačkim podvizima Marka Kraljevića i Miloša Vojinovića!

U Maloj biblioteci se pre svega uči s ljubavlju i kroz igru, ali je učenje neprestano jer je su radovi uključeni u Malu biblioteku veoma raznovrsni, pa samim tim i pogodni za sve uzraste, od najmanje do sasvim velike dece. Osim igara, biblioteka sadrži elektronske knjige, audio-priče i audio-knjige, interaktivne slikovnice, pozorišne predstave, crtane interaktivne animacije i igrane filmove.

Mala biblioteka se nalazi na adresi www.malabiblioteka.net.

PISCI, GLUMCI I SARADNJA

Tokom razvoja sa Malom bibliotekom su sarađivali mnogi naši slavni pisci i stvaraoci za decu: Milovan Danojlić, Ljubivoje Ršumović, Mošo Odalović, Dušan Petričić, Mirjana Bulatović, Pero Zubac… Pisci su za Malu biblioteku čitali svoja dela – ti zvučni zapisi su sastavni deo elektronske igrane knjige koju korisnici mogu sami da čitaju ili slušaju pisce kako govore svoja dela.
Brojne knjige, slikovnice, epske pesme, basne i bajke su pretočene u zvučne zapise u saradnji sa našim talentovanim mladim glumcima, Pavlom Jerinićem, Radetom Ćosićem, Sonjom Živković, Ivanom Zekićem i Marijom Bergam.

Mala biblioteka upravo priprema objavljivanje „Plavog čuperka” Miroslava Antića, knjige izuzetnih pesama o mladalačkoj ljubavi, koju je sam Mika Antić pročitao, a čiji će se originalni zvučni zapis ovde prvi put pojaviti. U Maloj biblioteci je predstavljen i Duško Radović u knjizi o Nikoli Tesli, a očekuje se da će se uskoro u njoj naći i dela Igora Kolarova, Branka Stevanovića, Vladimira Andrića i drugih naših poznatih pisaca za decu, kao i mnoge druge poznate, prevedene knjige stranih pisaca.

Mala biblioteka je otvorena za saradnju sa svim piscima, izdavačima, prevodiocima i stvaraocima i pozorištima na srpsko-hrvatskom govornom području. Sa njima Mala biblioteka razvija njihova dela u odgovarajući elektronski oblik, i objavljuje na svojim stranicama.

KLIKERI, KNJIGE I UČLANJENJE
Prihodi Male biblioteke su zasnovani na prodaji klikera. Kupljene klikere (jedan kliker se kupuje za jedan evro) korisnici na sajtu mogu da zamene za pojedine knjige ili druge radove.

Da biste koristili sadržaje Male biblioteke potrebno je da se učlanite, što je jednostavno i besplatno. Tada možete da koristite veliki broj sadržaja biblioteke koji su besplatni, na primer sve igre, pojedine knjige, zvučne zapise…

SIGURNOST ZA DECU

Mala biblioteka je oslobođena i zaštićena od neprimerenih radova, napadnih reklama i drugih veza! Cilj Male biblioteke je da bude lepo, korisno i sigurno mesto na globalnoj mreži čije sadržaje deca mogu samostalno da koriste bez obzira na uzrast, gde mogu da uživaju, i gde će sa ljubavlju učiti i upoznavati jezik.
KORISNI LINKOVI
Mala biblioteka: www.malabiblioteka.net
Kontakt: rec@malabiblioteka.net

(Rec)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.