U trendu

Mapa koja je razbesnela Srbe: Na dnu smo u Evropi po inteligenciji

Naslov koji se nedavno pojavio u medijima „Srbi i Albanci su među najglupljim narodima Evrope“ razbesneo je stanovnike Srbije. Ispod linka na Fejsbuku su stotine komentara besnih građana zbog karte koja nas je s Albancima Crnogorcima svrstala među najgluplje narode u Evropi.

„Postoji li još koja ideja da nas ponize“, „To su naravno pisali Englezi“, „Zato naši mladi stalno po svetu osvajaju nagrade iz matematike! Zato naši stručnjaci nalaze dobre poslove po svetu“, neki su od komentara na Fejsbuku dokazujući da se kod mnogih od njih istraživanje nije ni prevarilo.

Ali, o čemu se uopšte radi?

Portal B92 objavio je kartu Evrope na kojoj su prosečne vrednosti koeficijenta inteligencije za sve evropske narode, a karta pokazuje da smo mi, Crnogorci i Albanci nacije s najnižim prosečnim koeficijentom inteligencije u Evropi.

Mapu iz 2012. godine napravio je češki lingvista Jakub Marijan, a koristio je podatke iz istraživanja Britanca Ričarda Lina i Tatua Vanhanena iz Finske, koji su objavili knjigu Intelligence: A unifying construct for the social sciences.

Prema tim zaključcima i karti koja se širi društvenim mrežama, prosečna inteligencija građana Srbije iznosi 90, Makedonije 91, Bosne i Hercegovine 93, a Hrvatske i Slovenije 98.

Manje pametni od Srba, po ovoj karti, su samo Crnogorci s 83 i Albanci s 82, što je najniži IQ u Evropi. Grčka i Bugarska imaju 93, Ukrajina ima 94, Poljska 96, Španija 97, a Rusija 97.

Po ovoj karti, najinteligentniji su narodi zapadne Evrope. Francuska i Norveška imaju 98, Nemačka, Švedska i Velika Britanija 99. Najinteligentniji narod su Finci, s prosekom od 101.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (48)