U trendu

Marko Nikolić bio je u avionu koji otela banda, a pre tri godine upoznao je otmičara

Marko Nikolić, čuveni Giga Moravac iz ‘Boljeg života’, preminuo je sinoć u 73. godini, a mnogim delima je pokazao da je ostao skroman bez obzira na glumačku slavu.

Svakodnevno se vozio gradskim prevozom, pa i na onkologiju, gde se lečio.

– Navikao sam na gradski prevoz. Ja sam stara mušterija još od studentskih dana. Bože, hvala ti, sada idem samo jednom u šest meseci – rekao je nedavno naš proslavljani glumac. Ispričao je i da ga prepoznaju te da mu ustaju kako bi seo. Početkom 2018. priznao je da se borio s teškom bolešću.

– Jednom sam ušao u pun autobus, kod Slavije, u stvari baš kod onkologije, jedva sam se ugurao na poslednju platformu. Tu je stajao krupan čovek, okrenuo se i kada me ugledao pitao: Da dižem ja nekoga? Ajde majmuni ustajte! – ispričao je Nikolić svojevremeno pred kamerama Prve.

Grupa kriminalaca otela je 26. septembra 1981. ‘Jatov’ avion ‘Boing 727-200’ na liniji Podgorica – Beograd, u kome je bilo 98 putnika i osam članova posade. U avionu su bili glumci Marko Nikolić, Žarko Laušević i Mihailo Miša Janketić, kao i celi tim fudbalskog kluba ‘Budućnost’.

– Snimali smo seriju u Crnoj Gori i krenuli u Beograd gde je trebalo da igramo predstavu ‘Tramvaj zvan želja’. Avion je sleteo u Dubrovnik da pokupi putnike, a kada smo uzleteli, izdvojila su se dvojica mladića sa pištoljima, a jedan s nožem. Pretili su i tražili da ispraznimo prve redove, a sećam se da im je krajnji cilj bio da stignu u Johanesburg – ispričao je jednom prilikom Miša Janketić za domaće medije.

Kopilot je uspeo da neprimetno pošalje tajnu šifru i javi da je avion otet, a na poruku je prva reagovala kontrola leta na dubrovačkom aerodromu. Iznad Italije otmičari su promenili plan i naredili pilotu da ih vozi u Izrael. Posle dužeg natezanja, grčke vlasti su im dozvolile da u Atini uzmu gorivo i nastave let, ali su im Izraelci zabranili ulazak u svoj vazdušni prostor. Pod pretnjom dva ‘fantoma’ izraelskog ratnog vahduhoplovstva, u zoru sledećeg dana sleteli su na Kipar. Putnici su na aerodromu uspeli da pobegnu otmičarima tako što su izazvali požar u avionu, a u svemu su im pomogle stuardese.

Nikolić je 2015. upoznao Borivoja Jelića, jednog od otimača aviona. Susret je organizovala ekipa emisije ‘Dosje’. Borivoj se tada izvinio glumcu.

– Nisam se posle toga plašio aviona. Nastavio sam da letim, ali neki više nikad nisu ušli u avion. ‘Navukli’ su strah – ispričao je o tom nemilom događaju Nikolić.

Marko Nikolić biće sahranjen 5. januara na Novom groblju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar