U trendu

Matematičari tvrde da su pronašli formulu za savršen početak dana

Ukoliko vama sreća nema nikakve veze s matematikom i računskim operacijama, vreme je da uzmete olovku, presaberete se i promenite mišljenje – ili bar jutranje navike.

Naučnici su osmislili izuzetno specifičnu formulu za „savršen početak“ dana. Matematičarka i izabrana predsednica Britanskog naučnog udruženja dr En-Mari Imafidon analizirala je podatke ankete prikupljene od 2.000 ljudi u Velikoj Britaniji kako bi došla do formule za savršenu jutarnju rutinu.

Prema odgovorima ankete, savršena rutina uključuje buđenje u 6.44 ujutro, ustajanje iz kreveta u 7.12 ujutro, 21-minutni trening, odlazak na 10-minutno tuširanje i zatim 18 minuta doručkovanja.

Istraživanje koje je finansirao „Special K Crunchy Oat Granola“ rezultiralo je time da je dr Imafidon takođe osmislila matematičku formulu za koju tvrdi da će pomoći ljudima da svaki dan „ustanu dobro raspoloženi“.

Prvo, udvostručite vreme koje provodite doručkujući. Zatim dodajte broj minuta koje provedete vežbajući i tuširajući se. Zatim oduzmite ukupan broj sati koje ste spavali prethodnu noć od optimalnih osam sati – koliko se preporučuje.

Zatim izračunajte razliku u satima između trenutka kada ustanete iz kreveta i 7.12 ujutro. Podelite vreme provedeno u jelu, tuširanju i vežbanju s vremenom spavanja i ustajanja.

Na kraju saberite broj minuta provedenih u drugim jutarnjim aktivnostima poput spremanja ili rešavanja ukrštenice.

Podelite taj broj sa dva da biste dobili brojčanu vrednost – taj broj, izražen u minutama, odgovara idealnoj dužini vremena koje bi trebalo potrošiti na svoju jutarnju rutinu.

Ako primenom gorenavedene formule dobijete vrednost veću od 37, vaša je jutarnja rutina optimizovana za sreću. Ako ne, veća je verovatnoća da ćete završiti „na pogrešnoj strani kreveta“, rekla je matematičarka, prenosi klix.ba.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar