U trendu

Mesec francuskih filmova na repertoaru (Video)

Repertoar domaćih bioskopa u junu obeležiće tri francuska filma različitih žanrova – „Džema Boveri“, „Divlji život“ i „Daleko od ljudi“, najavio je distributer „Megakom“.

Komedija „Džema Boveri“ rediteljke Ane Fontejn bavi se temom starih i novih ljubavi, „Divlji život“ Sedrika Kana postavlja pitanje da li je moguće vaspitati decu van savremenog potrošačkog društva, a drama sa Vigom Mortensenom „Daleko od ljudi“ prikazuje kako je izgledao rat za nezavisnost u Alžiru 1954. godine iz perspektive francuskog profesora.

Francuska ostvarenja obogatiće repertoar bioskopa u Srbiji drugačijom estetikom i dinamikom, a što je najvažnije – poruke koje nose publika sigurno neće zaboraviti kad izađe iz sale, navodi se u najavi.

„Džema Boveri“ počinje da se prikazuje 11. juna. Glavni lik Martin, nekadašnji pariski boem, sada je seoski pekar u malom seocetu u Normandiji. Od njegovih mladalačkih ambicija ostala je samo bogata mašta i strast za dobrom literaturom.

Na malu obližnju farmu doseljava se engleski par, čija imena ne samo da su Džema i Čarls Bovari, već je i njihovo ponašanje inspirisano Floberovim junacima. Za neostvarenog umetnika kao što je Martin ovo se čini kao prava prilika da oblikuje sudbinu Floberovih junaka. Međutim, lepa Džema nije čitala klasike i, iako se dosađuje u braku, nema želju da živi tuđi život.

Od 18. juna na repertoaru će biti „Divlji život“ kultnog reditelja Kana koji je oduševio publiku u San Sebastijanu, kao i na Festivalu autorskog filma u Beogradu.

Pako (Metju Kasovic) i Nora (Selin Salit) izgledali su kao idealan par, zaljubljeni u prirodu i nomadski način života, posvećeni tome da svoju decu odgajaju daleko od potrošačkog drušva. Nakon razvoda braka, Nora dobija starateljstvo nad njihovo dvoje dece i odvodi ih u grad.

Razočaran njenom odlukom, Pako kidnapuje decu i uspešno se skriva sa njima punih 11 godina.

Za 25. jun zakazana je bioskopska premijera filma „Daleko od ljudi“ reditelja Davida Olefena, koji je na festivalu u Veneciji osvojio tri priznanja – Nagradu mladih za najbolji film, nagradu Interfilm i nagrada SIGNIS, a ostavio je jak utisak i na publiku ovogodišnjeg Festa.

Slavni Vigo Mortensen igra glavnu ulogu, francuskog profesora koji podučava decu u jednom alžirskom selu. U osvit alžirskog rata naređeno mu je da odvede disidenta Mohameda u grad gde treba da mu se sudi.

U fokusu filmske priče je njihov odnos koji se razvija na tom teškom putovanju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar