U trendu

Metoda čuvenog ruskog psihologa za izbegavanje svake svađe

Aleksandar Svijaš je ruski psiholog koji je postao poznat zahvaljujući svojim knjigama o tome kako savladati osnovne veštine življenja i odnosa s ljudima.

Konflikt i načini za rešavanje istog česta su tema ovog stručnjaka za ljudsku psihu. Tako je u jednom od svojih dela ponudio metodu za koju tvrdi da skoro u svakoj situaciji može da nam pomogne da izbegnemo svađu sa nekim ko ju je započeo, prenosi Zadovoljna.rs.

Metod se sastoji iz dva koraka:

1. Ako neko želi da se svađa s vama, znači da mu je od vas nešto potrebno. Napad je često naš podsvesni način da prikrijemo dublji uzrok nezadovoljstva. Zato se uvek prvo zapitajte o čemu se zapravo radi, šta neko zaista očekuje od vas u određenoj situaciji. U pitanju mogu biti nedostatak (samo)poštovanja, poverenja, ljubavi, topline i pažnje, strah od nečega…

2. Ključ je u tome da ne odgovarate na provokacije. Dajte sve od sebe da se ponašate normalno i da jasno stavite do znanja da ne želite da se svađate. S druge strane, jako je bitno da za svoju smirenost ne očekujete neku posebnu zahvalnost od osobe koja je pokušala da započne konflikt. Neka vam bude dovoljno to što ste svi na miran način dobili ono što vam treba – on/a pozitivne vibracije, vi mir.

Napomena: Ovaj metod nikako se ne odnosi na slučajeve nasilja i zlostavljanja u porodici/odnosu gde odmah treba i fizički delovati (zakonski ako treba) i otići.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar