U trendu

Metoda Vladete Jerotića za odlično pamćenje

Neuropsihijatar, psihoterapeut, filozof i književnik Vladeta Jerotić, čovek čija predavanja su bila uvek krcata, je imao tu divnu osobinu da svoje ogromno znanje prenosi i deli lakim jezikom razumljivim običnom čoveku. U jednom svom izlaganju je objasnio kako je uspevao da zadrži savršenu memoriju u poznim godinama.

“Preko 30 godina, svakog drugog dana ja sebe preslišavam engleske reči. To mi je treći jezik. Prvi je bio francuski, nemački drugi, koga je bilo najviše kada sam bio u Evropi. Engleski sam naučio posle 30 godina. Bio sam u Engleskoj nekoliko meseci, nisam naučio bog zna koliko. Čitam skoro bez rečnika, ali nije isto čitati i govoriti. Imam uvek neki nov engleski tekst pred sobom i preslišavam se šta radim.

Preslišam se prvo dve-tri nove reči od pre dva dana, ne više od toga. Ako sam ih zapamtio, onda čitam tekst i nove reči iz teksta beležim u rečnik i preslišavam se opet za dva dana. A ako nisam zapamtio one reči od b, ne učim nove, nego i dalje obnavljam stare. Radim preko 30 godina svaki dan na svom rečniku.

Druga stvar je učenje pesmica. Nalazite nove pesmice, učite ih, preslišavajte se i znaćete 15-20 pesmica napamet jednog dana. Obnavljate svoje pamćenje iznova i osvežavate ga.

Uzmite pesme Branka Radičevića, Jovana Dučića, Milana Rakića ili nekih modernih pesnika. Ne moraju biti to dugačke pesme, mogu biti kraće. Učite pesmu napamet. Ne možete da je zapamtite? Čitajte je 10 puta pa je zapamtite, ne možete da je ne zapamtite. Naučite je pa se posle 2, 3, 5 dana preslišajte da li ste je zapamtili.

Zapamtili ste, odlično, prelazite na novu pesmu. Tako se pamćenje održava”, rekao je Jerotić.

(Nova.rs)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar