U trendu

Milan u Švajcarskoj zaradi 5.500 €: „Evo koliko mi na kraju ostane“

Domaći i regionalni mediji preneli su priču Milana V., Srbina koji živi u Švajcarskoj gde radi kao grafički dizajner. Kako je priznao, on mesečno zaradi oko 6000 franaka (5.500 evra), ali tu je i veliki spisak njegovih troškova.

„Plata od 6.000 franaka zvuči super, ali to je bruto iznos. Kada se odbije porez, ostane oko 4.700 franaka na računu. Najveća stavka je stan. Kirija u Švajcarskoj je sve samo ne jeftina, ali se i dalje više isplati nego da posedujete nekretninu, verovali ili ne, pošto su porezi na imovinu enormni (naravno, ukoliko niste multimilioner pa možete to finansijski izdržati)“, objašnjava Milan, a prenosi Blic.

Kaže da je odlučio da iznajmi stan u predgrađu, budući da je stan u centru grada neverovatno skup.

„Stanarina za jednoiposoban stan je 1.500 franaka, što znači da mi ostaje 3.200. Cena hrane u supermarketima je veća nego u Srbiji, a o restoranima da ne pričam. Trudim se da što više pripremam hranu kod kuće kako bih uštedeo novac, s obzirom na to da bih vrlo brzo bankrotirao da se hranim napolju. Na hranu mesečno potrošim oko 600 franaka ( uz to često kupujem namirnice na akciji), što znači da mi ostaje 2.600. Cene interneta i mobilnog telefona se razlikuju od paketa do paketa, mene to zajedno košta 160 eura, nakon čega mi ostaje 2.440. Na komunalije ide još oko 450 franaka, nakon čega grubo ostajem na oko 2.000. Uz to, u Švajcarskoj je obavezno i zdravstveno osiguranje koje ima nekoliko različitih paketa pa birate u skladu s potrebama i finansijskim mogućnostima. Ja sam odabrao paket koji je malo bolji od najosnovnijeg i to me košta 300 franaka mesečno“, piše Milan na svom profilu.

S preostalih 1700 franaka Milan izdvaja još par troškova.

„Naravno, frizer je takođe stavka koja uzima finu cifru. Šišanje je oko 40 franaka, a s obzirom na to da se šišam dva puta mesečno, to zadovoljstvo me košta 80 franaka. Uz to, na izlaske, piće ili večeru s prijateljima mesečno potrošim još 200 do 300 franaka tako da mi na kraju meseca ostane otprilike 1300 franaka u džepu. Srećom, mahom se vozim biciklom pa nemam troškove za automobil“, kaže Milan.

Ipak, usprkos velikim troškovima, Milan kaže da je Švajcarska odlično mesto za život.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.