U trendu

Milijarderi se ujedinili: Ulažu novac u bakteriju koja će spasiti svet

Razvoj bakterija koje treba da smanje korišćenje azotnih đubriva možda ne zvuči kao primamljiva tema, ali upravo su se na to fokusirali najbogatiji ljudi današnjice, jer to vide kao konkretan način da pomognu da se spasi planeta Zemlja.

U septembru je grupa milijardera investitora, među kojima su Džef Bezos, Bil Gejts i Majkl Blumberg, odlučila da izdvoji milijardu dolara za ulaganje u energetske startap kompanije. Investicije su deo fonda nazvanog Probojni energetski poduhvati, koji je napravljen sa ciljem da se kompanijama da kapital koji mogu vratiti nakon 20 godina, a koji naučnicima i inženjerima treba da omogući rad na transformativnim energetskim tehnologijama.

Jedan od tih kompanija je kalifornijska „Pivot Bio“, koja je od milijardera dobila 70 miliona za rad na genetski modificikovanoj bakteriji. Ova kompanija je identifikovala veliki problem u poljoprivredi: farmeri koriste previše azotnih đubriva, koja dosta utiču na zagađenje. Kako biljka raste, njoj je potrebno sve više hrane, pa farmeri sve više koriste đubrivo.

Đubriva ispuštaju azotne-okside, vrstu gasa staklene bašte koji je mnogo snažniji od ugljen-dioksida.

Taj gas dugo ostaje u vazduhu i zemljištu, a zagađuje i reke i potoke. On je i toksičan po ljude jer u kontaktu sa zagađenom vodom mogu da se razbole i da im otkažu jetra i bubrezi.

„Pivot Bio“ je otkrila bakteriju koja može smanjiti potrebu za korišćenjem ovog opasnog đubriva. Prema rečima predstavnika kompanije, ta bakterija sa krila u prirodi, ali je zbog korišćenja fertilizatora ostala neaktivna.

Genetskim modifikovanjem ove bakterije, kompanija im pomaže da se aktiviraju u prisustvu azotnih đubriva. Farmeri će moći da naprskaju semena bakterijom u tečnom obliku.

– Čim seme proklija i formira prvi koren, naši mikrobi će se uhvatiti za taj koren i prekriti ga poput rukavice. To će omogućiti bakteriji da svakodnevno hrani biljku, čime će biti eliminisana potreba za dodatnim đubrivom – saopšteno je iz ove kompanije, a prenosi „Biznis insajder“.

„PivotBio“ farmerima predlaže da koriste i dalje iste metode na koje su navikli, ali tako što će svojoj smesi đubriva i insekticida, prilikom prvog đubrenja dodati genetski modificikovanu bakteriju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)