Misteriozno: Otkriveni neobični signali iz pravca Mlečnog puta

Astronomi su otkrili neobične signale koji dolaze iz pravca centra galaksije Mlečni put, koji se ne uklapaju u postojeći obrazac promenljivog radio izvora, što bi moglo ukazati na novu klasu zvezdanog objekata.

– Najčudnije svojstvo ovog novog signala je da ima veoma visoku polarizaciju. To znači da njegova svetlost oscilira samo u jednom smeru, ali se vremenom taj smer rotira – rekao je Citeng Vang, vodeći autor nove studije i profesor sa Univerziteta u Sidneju, a piše portal „Sajens dejli“.

Naveo je da svetlost objekta, koja dolazi iz centra naše glalaksije, takođe dramatično varira, a da se signal uključuje i isključuje očigledno nasumično.

– Nikada nismo videli nešto slično – naveo je Vang. Mnoge vrste zvezda emituju promenljivu svetlost u elektromagnetnom spektru. Pulsari, supernove, plamteće zvezde i brzi radijski rafali su vrste astronomskih objekata čija svetlost varira.

– Prvo smo mislili da bi to mogao biti pulsar – vrlo gusta vrsta rotirajuće zvezde – ili pak vrsta zvezde koja emituje ogromne solarne baklje. Ali signali iz ovog novog izvora ne odgovaraju onome što očekujemo od ovih vrsta nebeskih objekata – rekao je Vang

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.