U trendu

Mladi danas imaju manje seksa od svojih roditelja: Ovo je razlog

Kriza troškova života ne šteti samo finansijskoj ušteđevini, već ubija i seksualne živote generacije Z.

Životne situacije

Prema Bumbleovom Sex Indexu za 2023., 65 posto nevenčanih osoba generacije Z izjavilo je da na njihov seksualni život utiču životne situacije. To je fenomen poznat kao „blokada doma“, gde životna situacija utiče ili možda čak uništava seksualni život.

Rane 20-e trebalo bi da budu vezane uz seksualno eksperimentisanje – ali kako, zaboga, to uraditi kada možete čuti svoje roditelje kako gledaju najnoviju tursku seriju u susednoj sobi?

Studija iz 2022. pokazala je da generacija Z živi kod kuće sa svojim roditeljima više nego bilo koja prethodna generacija u istoriji, pri čemu 54% mladih ljudi nije napustilo gnezdo.

Štede na stanarini

Čini se da je inflacija zaslužna za ovakve rekordno visoke brojke. Uticaj je prilično jasan jer je sada veća verovatnoća da će generacija Z duže ostati kod kuće i verovatnije će se vratiti u kuću svojih roditelja.

Mlađa generacija možda štedi na stanarini, ali taj ih potez košta seksualnog života iz jednog pomalo „sramotnog“ razloga. Malo njih živi kao Samanta Džouns iz Seksa i grada, a mnogo više pokušava da ima tihi seks.

Hana (22) živi u Sidneju u Australiji, radi pola radnog vremena u maloprodaji i redovna je studentkinja na fakultetu – i da, još uvek živi kod kuće s roditeljima. Iselila se na šest meseci u potrazi za slobodom, ali se naposletku vratila svojim roditeljima jer je htela da uštedi novac.

– Htela sam da uštedim novac i takođe sam otkrila da je rad više sati nedeljno otežavao moje učenje – rekla je za news.com.au. Dobra strana je to što si sada može priuštiti da manje radi i fokusirati se na svoj društveni i fakultetski život, ali loša je to što joj nije lako da ima seks.

Problem s roditeljima

Naravno, ona ima vremena za sastanke, ali seksualni život joj jako ometa to što još uvek živi s roditeljima. „Vrlo je teško pronaći vreme za intimnost kada je cela porodica svake večeri kod kuće“, rekla je. „Moraš da se šunjaš uokolo i paziš da budeš tih i uvek si zabrinut hoće li neko čuti ili ući.“

Prema Haninom mišljenju, biti zatvoren samo je deo života kod kuće. Naravno, možete pričekati dok svi ne izađu iz kuće i pokušati da dobijete malo vremena nasamo s ljubavnikom, ali roditelji imaju naviku da se vrate.

– Moj bivši i ja smo gledali film u dnevnoj sobi i moji roditelji su odlučili da nam se pridruže da gledamo film. Morao je da odem kući na kraju filma – ispričala je. Dakle, tu nema seksa. Sada kada je slobodna, čak je i pokušaj seksualnog života komplikovan.

Nećete hteti svoju porodicu da upoznate s nekim momkom s kojim se slučajno viđate ili vezom za jednu noć. Umesto toga ona mora da čeka trenutke u kojima je sama. Na primer, uspela je da ima seks pre šest nedelja, ali samo zato što je bila u Evropi na odmoru.

Čekanje stabilnog posla

I to nije situacija koja će se uskoro promeniti. Planira da se iseli tek kada osigura stabilan posao. Njena priča nije neuobičajena. Džordan (22), živi u Sidneju i radi puno radno vreme, zarađuje 42.000 dolara, ali i dalje živi kod kuće zbog toga što je sve skupo.

– Finansije su glavni razlog. Voleo bih da se preselim blizu mesta gde mi žive roditelji i gde sam odrastao, ali to postaje gotovo nemoguće – rekao je. Džordan objašnjava da, iako misli da je ostanak kod kuće najbolji za finansijsku budućnost, to ne pomaže njegovom seksualnom životu.

Oseća se kao da život kod kuće znači da ne može da iskusi normalan deo života bez da ga osuđuju njegovi stalno prisutni roditelji. U pokušaju da održi seksualni život, drži se podalje od kuće i umesto toga pokušava da pronađe partnerke koji imaju svoje stanove.

– Obično odem kod njih. Ne mogu da se setim kad sam posljednji put imao seks kod kuće – priznao je. Džordan je na teži način naučio što se sve može dogoditi kad pozoveš devojku kod sebe, odnosno u kuću svojih roditelja.

Finansijska budućnost osigurana, ali..

– Jednom sam doveo nekoga, bili smo u mojoj spavaćoj sobi i stvari su počele da postaju pikantnije sve dok se moji roditelji nisu vratili kući s gomilom porodičnih prijatelja sa zabave – njih ukupno oko 20 – rekao je.

– Devojka se sakrila u ormar i ostala u mojoj sobi 30 minuta dok sam ja morao da izađem i pozdravim se sa svima. Uspeo sam da se vratim i iskradem je kroz zadnja vrata i oko bočne strane moje kuće. Na kraju sam je poslao kući Uberom. Od tada je nisam video.

Generacija Z možda osigurava svoju finansijsku budućnost kod kuće, ali to je dovelo do propasti njihovih seksualnih života.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.