U trendu

Mnogi greše u testamentu: Ovo su dve stvari koje nikada ne bi trebalo da stoje u tom dokumentu

Pisanjem testamenta neminovno se suočavate sa sopstvenom prolaznošću i činjenicom da vas jednog dana više neće biti, a pritom morate razmišljati i o tome kako će se vaši bližnji osećati nakon što odete i hoće li biti zbrinuti, piše BestLifeOnline.

Ali mnogi greše pišući oporuku, pa stručnjaci upozoravaju da dve stvari nikad ne bi trebalo uvrstiti u taj dokument.

1. Uslovni poklon

Uslovni poklon je kada se novac ili imovina poklanja samo u slučaju ispunjenja određenog zahteva. Na primer, baka i deka mogu ostaviti uslovni poklon unuku samo pod uslovom da završi fakultet ili se venča. Međutim, ove odredbe koje se često sastavljaju u nadi da će podstaći ili obeshrabriti određena ponašanja mogu postati izvor velikih frustracija.

Eido Valni, osnivač advokatske kancelarije za planiranje nekretnina i zaštitu imovine Walny Legal Group LLC, napominje da se čak i naizgled osnovni uslov kao što je diplomiranje na fakultetu može pretvoriti u minsko polje.

– Šta ako korisnik odluči da se baviti preduzetništvom, a to je svakako časna i isplativa odluka? Šta ako korisnik pre završetka studija dobije izvrstan posao i zato ne diplomira na vreme? – kaže Valni.

Slične prepreke i često kreativna rešenja korisnika koji žele svoje nasleđe takođe će se pojaviti i s drugim uslovljenim poklonima. Dakle, možda ćete hteti da ih u potpunosti preskočite, prenosi 24sata.

Umesto toga ostavite fondaciju

Ali još postoje načini da se postigne duh uslovnog poklona bez uključivanja ograničenja.

– Umesto toga možete pokloniti zaostavštinu direktno, bez uslova, ali uključujući podsticaj da korisnik učini nešto konkretno – kaže Markus O’Tul-Gelo, partner u advokatskoj firmi Cona Elder Law.

Objašnjava da možete otvoriti fondaciju.

– Stvaranjem fondacije možete imenovati poverenika koji će biti zadužen za korisnika nakon vaše smrti, a koji može imati diskreciju u pogledu vremena i iznosa distribucije poklona. Takođe možete odrediti koliko bi ta diskrecija trebalo da bude uska ili široka – kaže O’Tul-Gelo.

2. Budite oprezni s nekretninama

– Pre nekoliko godina imao sam slučaj u kojem je žena imala dvoje dece: jedno dobronamerno koje se brinulo o mami u njenoj starosti i drugo, manje dobro dete koje uopšte nije brinulo o njoj. Prilikom sastavljanja ostavine mama je u obzir uzela vrednost celokupnog imetka i nekretnina te je drugom detetu ostavila 50.000 dolara, a ostatak prvom detetu. Ali sticajem okolnosti do trenutka raspodele ostavine pala je vrednost ostavine i imanje je vredelo samo oko 75.000 dolara te je drugo dete dobilo znatno veći deo imetka – priseća se Valni.

Umesto toga, stručnjaci kažu da je pametnije koristiti procente ili udeo.

– Uopšteno preporučujem ljudima da ostavine podele kao procenat ukupne imovine, a ne kao iznos u novcu – kaže Valni.

Na taj će način svaki korisnik dobiti odgovarajući udeo. Naravno, svaki testament je specifičan za onoga ko ga piše. Kako biste bili sigurni da će se vaša volja sprovesti na način na koji želite, sastanite se profesionalcem kako biste stvorili testament koji će biti od koristi vama i vašim najmilijima bez ikakvih zabluda i iznenađenja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)