U trendu

Mnogi običaji vezani su za Božić, nikako ovo ne smete da radite,

Nikako ne treba preterati u hrani ili piću, niti ići u goste, jer je Božić porodični praznik. U goste tog dana treba zvati stare i nemoćne i njih ugostiti,

Otac Radivoj Panić iz Hrama Svetog Save objašnjava da preterivanje bilo kakve vrste na Božić nije dobro.

– Pogotovo što se hrane tiče. Ako je neko postio 40 dana pre Božića svakako mu neće biti dobro ako se prejede taj dan – objašnjava otac Radivoj.

Evo šta ne treba da radite na Božić

On kaže da se na Božić ništa ne radi, kao i na svaki drugi praznik. Iako je uvreženo mišljenje da se na Božić sve počinje, tog dana se ipak ne ne radi.

– Na Božić se proslavlja rođenje Hristovo, uz molitvu i liturgiju. To je vreme za peispitivanje i mirenje sa ljudima. Božič je porodični praznik koji se proslavlja u kući i ne ide se u goste. Ali tog dana treba da se setimo onih koji su nemoćni i siromašni i da ih ugostimo u svom domu – savetuje otac Radivoj.

Ne uzimati igle i eksere u ruke

Etnolog Magdakena Ilić kaže da predhrišćansko vetovanje da se na Božić ne radi sa iglama i ekserima u rukama.

– To je običaj kod nas. Tog dana ne treba šiti, plesti, dakle nikakve igle neuzimati u ruke, jer se smatra da je dete tada rođeno (Hrist) i da na takav način može da mu se učini neko zlo – kaže Ilić.

Na dan Božića porodica treba da je na okupu, jer je to porodični praznik. Na Božić ne treba raditi. Taj dan treba da služi za opuštanje, za razgovor sa porodicom. Treba odmarati i ne pričati o teškim temama.

Polažajnika koji taj dan dolazi u kuću treba darivati, ali je nekim skupocenim poklonoma, već simboličnim, košuljom ili peškirom. Položajnik je prva osoba koja ulazi u kuću na Božić, piše Besno pile.rs..

On treba da pozdravi dom i sve ukućane sa: “Hristos se rodi”, a onda priđe vatri, uzme grančicu badnjaka i džara vatru govoreći: “Koliko varnica, toliko zdravlja, koliko varnica, toliko sreće i veselja, koliko varnica, toliko parica”, nabrajajući sve čega misli da u domaćinovoj kući treba da se umnoži. Položajnik obavezno ostaje na doručku u kući.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar