Mnogi su ga isprobali: Poboljšajte pamćenje ovim genijalnim trikom

Kada je um opterećen, misli se gube, a postaje teško da zapamtite neke jednostavne stvari, kao na primer gde ste spustili ključeve, telefon ili da li ste isključili peglu.

Razlog zašto ne pamtimo je taj što u mozgu skladištimo puno nepotrebnih informacija i tako ga opterećujemo, pa nam iz tog razloga memorija slabi. Sve to može da poveća i rizik od Alchajmerove bolesti i ubrzava propadanje mozga.

Naučnici savetuju da sledeći put kada ostavite neki predmet negde, stvorite jasnu sliku tog mesta u svojoj glavi.

Obratite pažnju na okruženje, da li je podloga na kojoj ste ga ostavili staklena ili od drveta, kao i koje je boje. Da li postoji neki predmet još u okolini. Što više detalja zapamtite, lakše ćete kasnije pronaći predmet, a na taj način ćete i „vežbati“ mozak i poboljšati memoriju, a samim tim i smanjiti rizik od nastanka Alchajmerove bolesti.

Rut Proper sa Američkog univerziteta u Montklairu smatra da snažan stisak desne šake u vreme pamćenja informacija pomaže da se one bolje urežu u memoriju.

Naučnici ovo pripisuju činjenici da se u trenutku stiskanja šake aktiviraju područja mozga povezana sa pamćenjem. Objašnjavaju da stiskanje desne šake aktivira levu hemisferu mozga koja je odgovornu za kodiranje sećanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.