U trendu

Mnogi vozači imaju ovu naviku tokom zime, a pogubna je za auto: Upropašćava akumulator

Ako želite da izbegnete otkazivanje akumulatora tokom zimskog perioda, treba da zaobiđete ovu grešku

Nije nimalo čudno što je otkazivanje akumulatora najčešći razlog nemogućnosti vožnje automobila tokom zimskog perioda. Razlog su niske temperature, koje utiču na performanse ove važne komponente.

Međutim, postoje brojne greške vozača koje mogu da unište sasvim funkcionalan i korektan akumulator. Pred nama su neke od najčešćih.

Hladnoća ne predstavlja problem samo za nas ljude, već i za automobile. Ulje u motoru i menjaču se zgušnjava, što otežava pokretanje motora. Samim tim, akumulator mora da radi intenzivnije zimi da bi startovao agregat.

Nažalost, hladnoća utiče i na njegove performanse, tako da snaga akumulatora opada, što znači da motor teže „vergla“. Ova kombinacija često dovodi do nemogućnosti startovanja motora i „mrtve“ baterije, najčešće baš onda kada vam je automobil preko potreban.

Ukoliko želite da izbegnete otkazivanje akumulatora tokom zimskog perioda, treba da zaobiđete ove uobičajene greške:

Često vozite na kratkim distancama

Učestale kratke vožnje nisu blagotvorne po automobil generalno, a akumulator je tu najviše pogođen. Nakon što je „dao sve od sebe“ da pokrene motor po hladnoći, potrebno mu je vreme da bi se ponovo napunio, ali problem je u tome što kratka vožnja to ne omogućava. Takođe, vozači zimi uključuju uređaje poput grejanja sedišta i odmrzivača stakala, što dodatno izvlači električnu energiju iz akumulatora. Samim tim ne čudi što će u jednom momentu „crna kutija“ početi da „štrajkuje“ zbog ovog tretmana koji joj nimalo ne prija. Ukoliko praktikujete česte kratke vožnje, preporuka je da redovno koristite punjač.

Zaboravljate da isključite potrošače

Najuobičajenija greška je propuštanje isključivanja svetala preko noći. Ukoliko se to desi, ujutro ćete zateći automobil s „mrtvim“ akumulatorom. Doduše, moderna vozila isključuju svetla automatski, ali većina održava napajanje priključaka od 12 V, tako da spoljašnji potrošači mogu da iscrpe akumulator. Obratite pažnju na kamere na vetrobranskom staklu i druge gedžete čak i kada motor nije u radu. Oni neće iscrpeti akumulator preko noći, ali ukoliko ne vozite nekoliko dana, obavezno diskonektujte sve što vam nije potrebno.

Ne obraćate pažnju na prljavštinu na terminalima

Prljavština omogućava „curenje“ električne energije između pozitivnog i negativnog terminala, što postepeno prazni akumulator. Konektori uvek treba da budu čisti, redovno ih proveravajte i po potrebi čistite.

Ne održavate akumulator kada se vozilo ne koristi duže vreme

Akumulator se prazni čak i kada su svi potrošači isključeni. Ovo je razlog zašto treba koristiti spoljni punjač kada planirate da aktivirate vozilo koje dugo nije korišćeno. Akumulator koji se dugo nije punio patiće i od naslaga sumpora, što zna da bude nepopravljivo.

Ignorišete rane znake

Akumulator ne „ispušta dušu“ neočekivano. Mnogo pre nego što se to desi, počeće da šalje signale koji ne smeju da budu ignorisani. TIpičan znak je treptanje svetala prilikom hladnog starta. Slab akumulator će takođe teže pokretati motor, pre nego što u potpunosti otkaže. Proveru možete izvršiti tako što ćete upaliti farove prilikom paljenja. Ukoliko svetlost ima tendenciju da slabi, to je siguran znak da je akumulatoru potrebno punjenje, pa čak i zamena.

Šta treba uraditi da bi akumulator bio „zdrav“?

Kupite voltmetar i proverite napon. Ako je ispod 12 V, trebalo bi da napunite akumulator što pre. Kada obavljate kratke vožnje tokom zime, smanjite broj potrošača na minimum, da biste ga zaštitili. Redovno punite akumulator da biste izbegli štetno duboko pražnjenje. Još bolje, kupite poseban punjač, koji može da pomogne kod desumporizacije.

(Telegraf.rs/vrelegume.rs)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)