Mnogo je teže nego što zapravo izgleda: Samo će najpametniji otkriti koliko pataka ima na ovoj slici

Testirajte svoju sposobnost zapažanja!

Pitanje izgleda dovoljno jednostavno: Koliko patkica vidite na ovoj ilustraciji? Pa ipak, kao prava mozgalica, ova izazovna slagalica je mnogo teža nego što izgleda. U stvari, toliko je zbunila mnoge na društvenim mrežama da je postala viralna, piše Reader’s Digest.

Ljudi na društvenim mrežama zapanjeni su koliko su njihove početne pretpostavke bile pogrešne – zbog čega su toliko željni da dobiju pravi odgovor. Pa koliko ima pataka? Čitajte dalje da biste saznali.

U početku se čini da slika sadrži male patke raspoređene u tri reda po tri. Kao i kod većine zagonetki, ova postavka namerno obmanjuje. Oni koji skeniraju sliku brzo stignu do (netačnog) odgovora od devet. Samo najpametniji zagonetki primetiće koliko ima pataka.

Koliko pataka vi vidite?

Odgovor je 16. Pitate se kako to da ima skoro duplo više pataka od onih koje se prvo vide? Hajde da ispitamo svaku od prividnih devet, krećući se s leva na desno i odozgo prema dole, da saznamo koliko pataka ima.

Prva patka je upravo to: jedna patka. Ali pogledajte sledeću, posebno oko glave i kljuna. Koliko pataka sada vidite? Postoji i drugi, sakriven odmah iza prvog. Dakle, u prve dve sličice imamo tri patke. Treća patka je isto tako zeznuta. Manja patka je skrivena blizu krila i stopala. U sledećem redu, četvrta patka sadrži drugu, raspoređenu patku. A peta ima još jednu malu patku skrivenu blizu stopala. Sada smo stigli do devet pataka – i jedva smo na pola puta!

Šesta ikona patke je za diskusiju. Neki vide samo jednu patku. Drugi primećuju oznaku krila koja se ne pojavljuje ni na jednoj drugoj ptici i tumače je kao dodatnu patku. Računaćemo to kao sličicu sa dve patke, jer ovo vodi do najprihvaćenijeg odgovora. U poslednjem redu imamo tri patke na sedmom mestu. (Dodatne dve je prilično lako uočiti.) A svaka od poslednje dve sličice sadrži samo jednu patku. Dakle, sada smo došli do 16 (ili 15, ako ne računate navodnu drugu patku u šestom kadru). I eto ga: 16 pataka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.