U trendu

Moćni saveti Karla Junga: Evo kako da postignete sve i stvorite život kakav želite

Karl Jung, čuveni švajcarski psihijatar, ostavio je značajne smernice u psihologiji, psihoterapiji i načinima za posmatranje i upoznavanje ljudske podsvesti.

Mnogi njegovi citati mogu nas podstaći na razmišljanje o životu, tumačenju naših postupaka i bolje razumevanje sebe. Kakva nas budućnost očekuje, zavisi od naše vizija, pogleda na život, na svet, ali najviše kako posmatramo sami sebe.

Donosimo vam 3 vredna citata Karla Jung koji vam mogu pomoći da bolje razumete sebe i stvorite život kakav želite:

„Dok nesvesno ne učinite svesnim, ono će vladati vašim životom i zvaćete ga sudbinom.“ – Karl Jung

Dolazimo na ovaj svet ne birajući mesto svog rođenja, verovanja ili okolnosti koje nas okružuju. Ljudski um uvek upija informacije i informacije koje su mu dostupne, ali u isto vreme mi smo u stanju da shvatimo sve što vidimo ili čujemo. Govorimo sebi kakva bi trebalo da budu naša uverenja, moralni principi i osećaj sebe. Ali šta je tačno u našoj podsvesti što nam daje saznanja o izvoru nekih naših uverenja, želja i emocija koje ne možemo ni u potpunosti da razumemo? Zavirite u svoje podsvesno, u svoje dubine, otkrijte odakle neke stvari potiču, šta je to što neka uverenja ili vrednosti izvlači na površinu.

„Klatno uma se ljulja između razuma i gluposti, a ne između dobra i zla.“ – Karl Jung

Znanje i mudrost nisu ista stvar. Najvažnije je da se uči iz iskustva – pre svake odluke promislite da li ćete možda napraviti istu grešku, da li je to u skladu sa snagom vašeg razuma ili vam emocije diktiraju put.

„Poznavanje sopstvene tame je najbolji način da se nosite sa tamom drugih ljudi.“ – Karl Jung

Svako od nas ima tamnu stranu, a kada osvestite koja je vaša, razumećete da svako u sebi vodi unutrašnju borbu. U interakciji sa drugim ljudima, ne vidimo ih onakvim kakvima misle da jesu, već kako izgledaju kada ih posmatramo kroz prizmu našeg ličnog životnog iskustva. Sa ovim pristupom, svaka osoba je odraz nas samih. Umesto da pronalazimo mane u drugima, zavirite u svoje biće, otkrijte koje mane se kriju u vama, a onda počnite da radite na ličnom razvoju. Uvideti svoje greške i nedostatke je prvi korak ka pozitivnoj transformaciji i poboljšavanju odnosa sa sobom, kao i sa drugima, prenosi Sensa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.