Možete li da stojite na jednoj nozi više 10 sekundi? Evo zašto je to dobra vest za vas

U rezultatima studije objavljene ovog leta u britanskom magazinu za sport, otkriveno je da osobe koje nisu u stanju da stoje na jednoj nozi 10 sekundi u srednjoj i starijoj dobi imaju skoro 50 posto veće šanse da će umreti prerano.

Naučnici su procenili da na testovima zdravlja gde se je sedam godina proveravala ravnoteža kod osoba starih od 51 do 75 godina, a u grupi od 1700 ispitanika, otprilike njih 123 umrlo od različitih uzroka, Harvard Health, prenosi Ordinacija.hr.

Nakon što su uporedili godine, telesnu težinu, postojeće bolesti, naučnici su utvrdili kako je pad na testu ravnoteže povezan s 83 posto višim rizikom od smrti za vreme trajanja studije, ako se uporedi s onima koji su test odradili.

Studija je otkrila da se samo radi o vezi (ne uzroku i posledici) između mogućnosti da su uspešno završili test ravnoteže i smrti.

Ali ako želite i vi da proverite možete li da stojite na jednoj nozi 10 sekundi, možete od toga imati i koristi jer ćete tako vežbati ravnotežu i smanjiti šanse da će doći do pada, bez obzira utiče li to na dugovečnost.

Kako da uradite test?

Stanite blizu oslonca, ako će vam zatrebati. Ruke raširite i stanite na jednu nogu do kolena. Tako morate izdržati 10 sekundi. Sve ponovite još jednom s drugom nogom.

Kako poboljšati ravnotežu?

Pre svega treba imati na umu da problemi s ravnotežom mogu voditi do pada a tako i lomova, pa je upravo ta veština od velike koristi kasnije u životu. Pokušajte par minuta  tokom dana da radite neke jednostavne vežbe za ravnotežu, a evo što lekari savetuju:

Stojte na jednoj nozi dok perete zube, 10 sekundi na levoj, pa 10 sekundi na desnoj. Ovu vežbu trebalo bi da radite bosi, a ako vam je preteška, napravite pauzu od 10 sekundi pre nego stanete na drugu nogu.

Uhvatite se za kvaku vrata i jedan minut stojte na jednoj nozi, tako da ih svakih 10 sekundi zamenite nogu.

Ako se i dalje borite s ravnotežom, razmislite o tome da posetite lekara jer bi fizioterapija mogla da vam pomogne da ojačate mišiće u nogama kako biste mogli lakše da držite ravnotežu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.