Mračna strana najvećeg komičara: Bio je okrutni manipulator koji se ženio tinejdžerkama

Engleski filmski glumac, scenarista, režiser i producent Čarli Čaplin (1889-1977), jedan od pionira kinematografije i najvećih umetnika u istoriji filma, umro je na današnji dan 1977. godine.

Čaplin zauvek će ostati upamćen po svojim legendarnim komedijama, šeširu, velikim cipelama i štapu. Međutim, jedna od najvećih zvezda sedme umetnosti, kultna ličnost svetske kinematografije, osim po sjajnim filmskim ostvarenjima i velikom talentu, bio je poznat i kao prvi koji je uveo metodu “casting couch“ ili “seksom do uloge“. Serijski seksualni predator najviše od svega voleo je seks s tinejdžerkama, prenose američki mediji.

Nije birao

Po svaku cenu je želeo da spava sa svakom ženom koja mu se svidi, a sa svojim kolegom Fetijem Arbakleom organizovao je orgije. Kako je to bilo doba nemog filma, devojci na kauču koja je došla na audiciju za ulogu bi pokazivao kartice s time šta je trebalo da radi, a one bi na kraju završile potpuno gole pred njim. Tada bi ih gađao pitama, a onda s njih lizao ostatke.

Četiri puta se ženio, a sa svim suprugama je u vezu ulazio dok su bile maloletne, a prvim dvema se oženio čim su napunile 16 godina. Treća žena je imala 19 kad se njom oženio, ali je slagala da ima 16. Od njih se razveo, a onda je došla poslednja i najvažnija žena u njegovom životu. Zvala se Una, a od nje je bio stariji čak 36 godina. Njoj je bilo 17, a njemu 53 godine kad su se upoznali.

Prvom suprugom, glumicom Mildred Haris, Čaplin oženio se kada je imala samo 16 godina nakon što je saznao da je trudna. Njemu je bilo 29 godina. Razveli su se četiri godine kasnije. Mildred je kao razlog razvoda navela okrutnost.

Drugu suprugu, glumicu Litu Grej sreo je na snimanju filma i oženio se njome 1924., kad je imala tek 16 godina. Njemu je tada bilo 35 godina. I njom se oženio samo kako bi izbegao skandal jer je i ona bila trudna. Molio je da abortira, ali ona nije htela. Nakon venčanja nije mnogo mario za nju. Brak u kojem su dobili dvojicu sinova kratko je trajao. Razveli su se 1927. godine, a to je bio najskuplji razvod dotad u Americi i najveći holivudski skandal tog vremena.

Čaplinova treća supruga, glumica Polet Godar, koja se pojavila u nekoliko njegovih filmova, imala je 19 godina kada su se venčali. Međutim, znajući za njegovu sklonost ka mladim devojkama, slagala je da ima 16 kada su se upoznali. Bili su u braku šest godina.

Do kraja života

Sa četvrtom ženom ostao je do kraja života.

Una O’Nil bila je njegova poslednja supruga s kojom je dobio osmoro dece i ostao s njom sve do smrti. Una je, prema rečima onih koji su je poznavali, bila preodređena za velike stvari u životu. Bila je lepa, obrazovana, iz ugledne porodice. Očekivalo se da će ćerka uglednog književnika, nobelovca Judžina O’Nila postati slavna i obožavana od javnosti. Išla je u najbolje škole, družila se s tadašnjom njujorškom elitom, bila je zgodna, šarmantna, privlačna i svi su je želeli. Izlazila je s Orsonom Velsom i bila je u vezi sa šest godina starijim slavnim književnikom J. D. Selindžerom,  piscem “Lovca u žitu“.

Međutim, odjednom je odlučila da ode u Holivud i postane glumica. Tamo je 17- godišnjakinja upoznala 53-godišnjeg Čaplina, koji je odlučio da je angažuje za svoj novi film. Čaplin je zapisao da je odmah pri upoznavanju bio pokošen njenom lepotom i šarmom. Susret s njom je opisao kao „najsrećniji događaj u životu“. Njihov brak je toliko razljutio njenog oca koji je bio Čaplinov vršnjak da je razbaštinio i s njom nikad više ni reči nije progovorio.

Za Čaplina su govorili da je bio sebičan, okrutan i dominantan čovek. Manipulisao je svima oko sebe bez imalo kajanja.

Mediji spekulišu da se zbog „ljubavi“ prema mladim devojkama, decenijama odlagano njegovo proglašenje plemićka, ali ta titula mu je uručena 1975., dve godine pred smrt.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.