U trendu

Mračni toranj iz Mordora nije izmišljen! (foto)

Ukoliko ste gledali filmove ili čitali knjige DŽ. R. R. Tolkina, “Gospodar Prstenova”, sigurno vam je poznat Mračni toranj iz Mordora, veliki obelisk u kom živi zli Sauron.
Ovakva struktura nije samo plod mašte pisca, ona zapravo postoji. Nalazi se na malom ostrvu u blizini Afrike. Tačnije, na ostrvu Sao Tome u Gvinejskom zalivu, a zove se Veliki pseći vrh.

Sa visinom od 300 metara (663 metra iznad nivoa mora), ovaj vrh je jedan od najviših ‘vulkanskih čepova’ (ili vulkanskih vratova) na svetu.

Teška magla i vlaga koje okružuju okolnu džunglu (sa količinom padavina koja varira između 4.500 mm do 5.000 mm godišnje) samo stvara dodatnu mistiku tornja koji je gotovo uvek obavijen maglom i čiji vrh se često i ne vidi od gustih oblaka koji ga okružuju.

Na samom vrhu žive crne zmije, pa je pristup gotovo nemoguć jer ga okružuje neprobojni sloj divovske paprati, prenosi portal CDM.

Ovaj Mračni toranj se nalazi u Nacionalnom parku Obo koji zauzima površinu od oko 30% ostrva i koji je poznat kao nacionalni park sa izuzetno bogatom i šarolikom kišnom šumom, i unikatnim eko sistemom.

View this post on Instagram

Aquela Saudade 🙏🇸🇹

A post shared by Filipe Correia (@filipediascorreia) on

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.