U trendu

Muči vas nesanica? Stručnjak otkriva pet saveta kako da što lakše zaspite i kvalitetno se naspavate

Profesor sa Univerziteta u Kaliforniji Metju Voker objasnio je u jednom podkastu na jednostavan način kako da poboljšamo kvalitet sna.

– Mislim da postoji pet standardnih saveta koje zovemo i nekom vrstom higijene spavanja. Prva stvar je da redovno idete u krevet u isto vreme i budite se u isto vreme, bez obzira na to da li je radni dan ili vikend – kaže Voker.

Međunarodni autor bestselera je objasnio da mozak najbolje radi u aktivnostima kada mu ih redovno dajete i da ćete time poboljšati kvalitet sna.

Takođe, on je istakao i važnost mraka.

– Ne dobijamo dovoljno tame u ovom svetlu. U poslednjem satu pre spavanja ugasite svetlo u sobi i iznenadićete se koliko će vas to učiniti pospanim.

Treći savet se tiče temperature prostorije u kojoj spavate. Uglavnom je ona nešto niža u odnosu na onu koja bi trebala da je idealna. Važno je da temperatura bude oko 18 stepeni, jer je lakše zaspati u sobi koja je hladna kao pećina.

Četvrti profesorov predlog je pravilo od 30 minuta. Ako pokušavate da zaspite pola sata, ali vam ne dolazi san na oči, ustanite i uradite nešto: meditirajte, šetajte po kući ili učinite nešto što vam neće naneti veliki stres.

Savet broj pet odnosi se na količinu alkohola. Svakako vam neće pomoći da lakše zaspite, prenosi  Telegraf.rs.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar