U trendu

Muči vas nesanica? Stručnjak za spavanje tvrdi da ćete od ovog voća zaspati kao beba

Zbog visoke koncentracije melatonina koju sadrži mnogima je ananas postao jedno od omiljenih sredstava za borbu protiv nesanice, a TikTok hashtag #PineappleHacks prikupio je više od 3,7 miliona pregleda i mnoštvo fanova koji se kunu u njegovo delovanju u poboljšanju sna. Ipak, usprkos svim pozitivnim stranama i benefitima koje pruža našem organizmu, stručnjaci kažu da ta egzotična voćka nije najbolje što možete pojesti pre odlaska u krevet i da postoji voćka iz druge grupe koja još bolje upravlja osećajem umora i pospanosti.

Ananas je namirnica koja ima dobar nivo prirodnog melatonina“, kaže trener spavanja i hipnoterapeut Dejv Gibson i objašnjava da je melatonin hormon koji naš mozak proizvodi kao odgovor na mrak, a koji pomaže u postavljanju cirkadijalnih ritmova (unutarnjeg sata) i spavanja. A kao alternativu ananasu on preporučuje Montmorency višnje koje uspevaju u Evropi, Kanadi i SAD-u, a mogu se kupiti i sušene.

Njegove preporuke podržavaju i nedavna istraživanja koja kažu da je hrana poput jaja, ribe, orašastih plodova i voćki poput ananasa, kivija i višanja izvrstan prirodni izvor melatonina, a isto je potvrdila i analiza iz aprila 2023. Ipak, kako piše u izveštaju Benenden Healtha iz septembra 2023., postoje i namirnice koje doprinose nesanici, a reč je uglavnom o ukusnoj, ali ne baš bogatoj hrani poput čokolade, sladoleda, čipsa, sira i nekih začina.

@emselement

I hope this helps for anyone who struggles with sleep 🫶🏽 #sleeptips #foodasmedicine #healthysleephabits #holisticnutrition #foodishealing #insomniarelief

♬ origineel geluid – Spotify songs

“Ako imate niže nivoe melatonina od potrebnih, jedenje ananasa vam može pomoći da lakše zaspite”, rekao je Gibson za NY Post, a s njim se slažu i mnogi TikTok korisnici koji svoju nesanicu leče tim tropskim voćem. „Jedite ananas pre spavanja ako se mučite da zaspite“, napisala je u svojoj objavi i američka nutricionistkinja Ema Li, a njen je TikTok savet prikupio više od 40.000 pregleda, prenosi Večernji list.

“Dokazano je da povećava nivo melatonina u telu za 240 posto, a meni pomaže da brže zaspim i da puno čvršće spavam“, dodala je. „Montmorency višnje imaju višu stopu melatonina od bilo kojeg voća“, smatra pak Gibson. „Ako vam je cilj da poboljšate san, one su moja prva preporuka!“, dodaje on, a sledi ih, kaže, sok od višanja i magnezijumov glicinat koji je na tržištu vitamina i dodataka ishrani dostupan u obliku gela, praha ili kapsula.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar