U trendu

Mudri roditelji ovako rade: 3 načina kako pametno da kaznite decu, greške se neće ponavljati

Kada teranje u ćošak ne funkcioniše, probajte sa metodom poput ukidanja nečeg što im je veoma drago.
Kada dete nešto pogreši, pa pritom ima običaj da tu grešku ponavlja, roditelj često ne umeju da se izbore sa takvim ponašanjem.

Vika, teranje u ćošak i pretnje definitivno nisu produktivan način kažnjavanja, a takođe mogu i ostaviti posledice na decu.

Nekoliko mama je za „Fennell seeds“ podelilo svoje cake, kako su pametno nadmudrile i ujedno kaznile njihove najmlađe.

1. Neka nameste krevet bratu ili sestri

Kada se dete ponaša loše prema bratu ili sestri, naterajte ga da uradi nešto dobro za njega, jer je to velika prirodna posledica. Na primer, naterajte ga da namesti krevet ili da urade nešto umesto njega ili nje. Kada probate ovaj sistem, vrlo brzo će se pokajati i ubuduće neće praviti takve ispade.

2. Ne čitajte mu pred spavanje

Kada dete nešto loše uradi, a naviknuto je, recimo, da mu se čita pred spavanje, uskratite mu to zadovoljstvo. Možda ne bi bilo loše i da ga pošaljete ranije na spavanje. Da bi se dete izborilo sa onim što je uradilo, morate im naći „bolnu tačku“. Možda će vam biti teško da to uradite, ali morate mu ukazati na trenutke kada se nije primereno ponašalo.

3. Pisanje rečenica

Kada dete nešto loše uradi, recimo šutne mamu ili udari tatu, naterajte ga da napiše rečenicu suprotnu od toga. Recimo: „Više nikada neću udariti tatu“, „Neću šutirati mamu“ i slično. Neka i kroz pisanu reč oseti kajanje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.