U trendu

Multitasking usporava

Multitasking je nešto čemu mnogi pribegavaju kada imaju puno obaveza, jer im se čini da će ih tako brže obaviti. Međutim, pokazalo se da multitasking zapravo usporava, plus sve što je obavljeno bude urađeno slabije nego da su stvari rađene jedna po jedna.
Već i sama reč "multitasking" dovodi u zabludu, jer podrazumeva da se više stvari radi istovremeno, slično kao kada kompjuter više operacija obavlja u isto vreme. Međutim, ni kompjuter sve te zadatke ne obavlja stvarno istovremeno, već delom radi jedan, pa se prebaci na drugi, pa na treći… Kompjuter se prebacuje s jednog zadatka na drugi veoma brzo, pa nastaje iluzija da ih radi istovremeno. A između svakog od tih prebacivanja postoji kratka pauza. Sličnu pauzu kad s jednog zadatka (čitanje mejla) prelazite na drugi (javljanje na telefon, a ne prekidate zaista čitanje mejla) napravi i vaš mozak, i na taj način usporite s radom. A ako nastavite istovremeno da čitate poruku i da razgovarate telefonom, nećete biti zaista fokusirane ni na jedno ni na drugo, pa bi vam mogle promaći bitne informacije.
Šta je s onom čuvenom pričom o tome da su žene u stanju da spreme ručak tako da sva jela budu gotova istovremeno? I tu ima prebacivanja sa zadatka na zadatak, fokusirate pažnju na mešanje špageta, zastanete, prebacite je na mešanje sosa, zastanete, na mešanje supe, i tako redom, samo što najveći deo vremena nije neophodna puna pažnja, jelo će se krčkati fokusirali se vi na njega ili ne, dok se poruka neće pročitati sama od sebe.
Sigurno vam se bar nekad desilo da se kompjuter "zaglavi", da se zablokira (obično kad previše stvari treba da obavi istovremeno), pa morate da ga resetujete? Slično može da se desi i vama, ako preterate s multitaskingom. Osećate "kao da ćete pući", kao da ništa više ne shvatate, ni najjednostavnije stvari, i neophodna vam je bar kratka pauza, da vam se glava razbistri. Sam multitasking vas je usporavao, ovakve situacije vas uspore još i više, da ne govorimo o stresu jer ste pod pritiskom da izvršite nekoliko zadataka (kako stvari često idu na poslu, sve treba da završite "za juče").
Usporite malo. "Odmorite", kao što se nekad nepravilno kaže. I pokušajte da obavljate stvari jednu po jednu, verovale ili ne, tako je zaista brže, plus se i osećate manje sluđeno. Izuzetak su one stvari koje ste u stanju da obavljate u toj meri rutinski da vam ama baš nikakva koncentracija za njih nije neophodna – to su jedine situacije kada multitasking stvarno funkcioniše i stvarno je od pomoći.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar