U trendu

Na leto niže cene rominga u ove četiri zemlje

Međudržavni Sporazum o snižavanju cena rominga između Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije stupa na snagu 30. juna, izjavio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i najavio ukidanje analognog televizijskog signala od 7. juna na teritoriji čitave Republike.

„Sporazum bi trebalo da stupi na snagu 30. juna ove godine. Dakle, imamo ne ukidanje rominga, već snižavanje cena rominga, i postepeno izjednačavanje sa cenama roming usluga u zemljama EU, u skladu sa direktivom EU“, rekao je Ljajić.

Ono što predstoji su razgovori sa operaterima mobilne telefonije o načinu kako će se sniziti cene, jer moramo da se uskladimo direktivom EU o cenama roming usluga, s obzirom da su naše cene i kad govorimo o Internetu, slanju SMS poruka i razgovorima – nekoliko puta veće nego u zemljama EU, kazao je ministar.

„Dakle, predstoje tehnički pregovori oko detalja vezanih za sprovođenje ovog sporazuma i, drugo, moramo da definišemo dinamiku snižavanja cena roming usluga, s obzirom da mobilni operatori predlažu da prve godine to sniženje bude manje, jer su već napravili finansijske planove za ovu godinu, a da narednih godina to sniženje cena bude srazmerno tome i veće“, objasnio je Ljajić i napomenuo da su predlozi regulatora u svim zemljama nešto drugačiji.

Prema njegovim rečima, preostaje da se definišu detalji, odnosno da pokušamo da dođemo do nekog kompromisnog rešenja, da mobilni operatori ne budu apriori protiv ovakvog rešenja i da budu deo ovog procesa.

„Mi smo svakodnevno u kontaktu i ovde u Srbiji, a naše kolege u drugim zemljama takođe razgovaraju o traženju rešenja za ovu situaciju. U svakom slučaju, cene roming usluga će biti niže od 30. juna ove godine u ove četiri zemlje“, rekao je Ljajić.

Govoreći o procesu digitalizacije televizijskog signala, Ljajić je rekao da se od 7. juna u potpunosti gasi analogni signal na teritoriji cele Srbije.

„To praktično znači da će 97,8 odsto stanovnika Srbije biti pokriveno digitalnim signalom, odnosno, moći će da primaju digitalni signal. Uslov da bi jedna zemlja bila digitalizovana, jeste da je 95 odsto stanovništva pokriveno digitalnim signalom“, najavio je ministar za telekomunikacija.

Srbija će ići i iznad tog procenta, a osim toga, jedna smo od retkih zemalja koja je jedan komplikovan proces, najvažniji u istoriji televizije, završila i pre roka. Hteli smo na taj način, iako tih 10 dana nije neki dug period, da simbolično pokažemo da i u Srbiji nešto može da se uradi i završi pre nego što to bilo ko mogao da očekuje i što je naša bila međunarodna obaveza da do 17. juna ovaj proces završimo, istakao je Ljajić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar