U trendu

Na pragu prvog letnjeg meseca: Staro verovanje o kišnom početku juna

Srpski običajni stari kalendar mesecu junu dao je čak sedam naziva: crvenik, čerešnjar, trešnjar, trešnjober, a zovu ga još i petrovski, lipanj, senjski. Za njega su vezane i neke poslovice poput:

– Kišan juni svo leto pokunji! Hladan juni svo leto pokrvari!

Jun je preloman mesec. Prelama godinu. Zato ljudi ovaj mesec posebno vole. Ova mesec je bitan i za stočarstvo. Naime, za stočarstvo je trava preduslov, a kosidba trave u našim krajevima obavlja se pretežno u junu, pa se ovaj mesec naziva senskim mesecom.

Ovo je i mesec sa velikim brojem zaveta i litija, tokom kojih se organizuju povorke krstonoša. U selima ove povorke obilaze polja i zapise, stara i sveta stabla, očuvana u velikom broju i do današnjih dana.

U ovom mesecu je i veliki narodni praznik i istorijski i kulturni datum srpskog naroda – Vidovdan. On podseća na davnu, ali u srpskom kolektivnom sećanju duboko usađenu Kosovsku bitku, u kojoj je ”za krst časni i slobodu svetu” postradao veliki broj srpskih ratnika i sam knez Lazar.

Stari srpski kalendar – roždanik proricao je sudbinu prema mesecima rođenja neke osobe. Evo kakve su, pre starom narodnom verovanju, osobe rođene u junu i šta ih čeka u budućnosti:

Muško: Ko se rodi 1, 3, 5, 7, 9… dana ovoga meseca biće visok, mudar, bojažljiv, gostoljubiv i svakome dobro došao, a po kadkad i prznica. Na lepo će odelo više držati, nego na jelo i pića. Ako se pak rodi 2, 4, 6, 8, 10… dana, ako se posveti nauci biće učen; ako li se pak ne posveti, u starosti će se zdravo kajati. Sreća ga u tuđini čeka.

Žensko: Biće lepa, vitka. Prvi i drugi ljubaznik će je ostaviti. Kad se uda, s prvim će mužem hrđavo živeti i naskoro će ostati udova. S drugim će mužem u svakom zadovoljstvu poživeti. Naprasitost i jed će je u bolest baciti. Takođe, naš narod je verovao da – ko se venča u ovom mesecu, imaće srećan i uzbudljiv brak!

– Udaj se kada junske ruže rastu, kopna i mora ćeš obići.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.