Naći dobro i u iritirajućem

Kod svakoga, pa i kod voljene osobe, postojaće niz krupnijih i sitnijih stvari koje nas iritiraju. Dobra strategija kako bismo se manje nervirali može da bude razmisliti šta ima dobro u tim osobinama koje nam smetaju.
Odmah da kažemo, kako ne bi bilo zabune: ne smatramo "stvarima koje nas iritiraju" bilo kakav oblik ponižavanja, omalovažavanja i zlostavljanja. Ništa te vrste ne bi trebalo dopustiti u vezi. Voljenoj osobi je nešto zasmetalo kod vas? Postoje i drugi načini da vam to stavi do znanja nego što su omalovažavanje, vređanje, ponižavanje ili zlostavljanje, i to partneru ili partnerki treba reći. Ako vas vole i poštuju, prihvatiće vašu primedbu. A ako ne, zašto biste bili u vezi u kojoj vas ne vole i ne poštuju? Ljudi vas tretiraju onako kako im dopustite da vas tretiraju.
Da se vratimo na temu ovog članka. Recimo, smeta vam kad se vaš dragi unosi u svađu s komentatorom na televiziji. Svađati se s televizorom, raspravljati s "kutijom za zaglupljivanje", vikati na televizor, kakvog to smisla ima? Nema ga, ali osobe koje se tako ponašaju obično su strastvene i jakih emocija, što znači da tu postoji i strast u krevetu, kao i velika posvećenost vama i deci, a to su sve veoma pozitivne osobine. Kad tako pogledate stvari, smešno vikanje na televizor je mala cena koju plaćate da biste bili s čovekom koji je veoma privržen vama i deci.
Svako ima mane, ali ako se stalno fokusirate na ono što je loše, a ono što je dobro maltene i ne konstatujete, podrazumevate ga, nakon izvesnog vremena loše stvari postanu sve što primećujete. Prestajete da budete svesni svega onog što je u vašoj vezi i kod voljene osobe lepo, prestanete da se sećate zbog čega ste se uopšte zaljubili u voljenu osobu.
Zato, pokušajte. Pokušajte da u manama voljene osobe sagledate i neke dobre strane. Ne kažemo da to treba raditi na silu, ako ne ide, ne ide, ali vredi potruditi se, da se ne biste posle kajali shvativši u nekom trenutku da ste zapravo bili s divnom osobom koju niste umeli da cenite, ali, eto, to je sad gotovo.

Napišite komentar