Nagovoriti ih da potraže posao

Može da bude prilično problematično naći posao, pa ne bi bilo fer kriviti nekoga što ga je izgubio, ili zato što ne uspeva da ga nađe. Međutim, možete pokušati da prijateljski podstaknete dragu osobu (prijatelje ili partnera) koji čak i ne pokušavaju da pronađu posao.
Naime, što više odugovlače s potragom, to će im teže biti. Osećaće se zaludno, mrzovoljno, lenjo, navići će se na nerad. A ako se radi o osobi s kojom živite, to će vam napraviti veliki problem; teško je zarađivati za dvoje. Samo, kako pokrenuti to pitanje a da ne dođe do svađe?
Svakako da ne bi trebalo reći ništa tipa: "Kad ćeš već jednom da se pomeriš s tog kauča i počneš da tražiš posao?" To bi bilo uvredljivo, i moguće je da bi izazvalo eksploziju besa, verovatno i uz: "Bio/bila sam ti dobar/dobra dok sam donosio/donosila pare." Umesto toga, pokušajte izokola.
Podsetite tu osobu na situacije kad vam je bila od velike pomoći, podržala vas je kada je neko vama drag bio jako bolestan, pomogla vam je u selidbi… Zatim recite kako biste volele da uzvratite uslugu i pitajte kako biste vi mogle da pomognete. Moguće je da ćete dobiti neki konkretan odgovor na to; ako tako bude, imaćete ideju šta da učinite. A moguće je i da nećete dobiti nikakav određen (ili koristan) odgovor, pa vam preostaje da vi preuzmete inicijativu, onoliko diskretno koliko je moguće.
Možete tu osobu da vodite sa sobom onda kada bi imala prilike da sretne nekog ko bi joj mogao pomoći da nađe posao (što je praktično uvek, jer je korisno već i ljudima reći da tražite posao, neko bi mogao da vas se seti kad čuje za nešto). A možete i da u toj osobi podstaknete entuzijazam za njenu vrstu posla; na primer, ako voli da radi s decom, možete ga povesti sa sobom na priredbu u kojoj učestvuje i vaša mala sestričina.
Ne kažemo da će ovo nužno uspeti. Ima kad pomogne, ali se dešava i da ne deluje, dešava se da se ta osoba navikne na vegetiranje pred televizorom i da odbija da bilo šta pokuša. Međutim, osim ako možete da ponudite radno mesto toj osobi, više od navedenog ne možete da učinite – dalje je na njoj, a ukoliko i dalje odbije da barem traži posao, ostaje vam da razmotrite odnos koji imate s tom osobom i da ga eventualno promenite tako da vas njena apatija više ne ugrožava.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.