U trendu

Najbizarniji običaji: Ko jede svoje mrtve, a ko sa njima pleše

Na svetu postoji mnoštvo bizarnih i čudnih običaja o kojima se jako malo zna ili uopšte ne zna.

U Brazilu i Venecueli jedu svoje najbliže koji su umrli

Brazilsko i venecuelansko pleme Janomame poznato je po tome što pripadnici plemena nakon smrti člana porodice “uživaju” u gozbi. Ono čime se hrane, odnosno što unose u svoje telo zaista je odvratno.

Naime, tradicija im zabranjuje ostavljanje ljudskog tela u primarnom obliku nakon smrti, odnosno pokopavanje pokojnika koje je nama poznato, zbog toga pristupaju procesu spaljivanja.

Nakon smrti, članovi porodice podele ostatke pepela i jedu ih. Razlog zbog kog to rade je poseban – da umrle nikad ne zaborave.

Na Madagaskaru se pleše sa mrtvima

Iako se ovo događa sve ređe, pleme Malgaši na Madagaskaru ima jednu za mnoge morbidnu tradiciju.

Svakih sedam godina vade svoje najmilije iz grobova i zamotavaju ih u čiste bele krpe. To možda i ne bi ni bilo toliko čudno da ne dižu tela u vazduh i uz zvukove muzike plešu oko grobova.

Ova tradicija polako umire.

Inicijacija iz dječaka u odraslog muškarca u Brazilu

Poznato je da plemena o kojima danas uglavnom vrlo malo znamo još uvek njeguju tradicije svojih predaka. Jedno od onih koje zapada za oko je pleme Satare Mawe u Brazilu. Da bi dečak, član plemena, postao odrastao muškarac, treba da se podvrgne ritualu inicijacije.

Ritual je pre svega bolan, a sastoji se u stavljanju ruku u korpu u kojoj se nalaze mravi čiji su ubodi veoma bolni. Ti mravi se nazivaju još i metak-mravi i svrstavaju se među pet životinja čiji ubodi su najbolniji.

Pripadnicima indonežanskog plemena zabranjeno je korišćenje toaleta tri dana nakon venčanja

Zamislite sad sledeću situaciju.

Pripremate se za venčanje šest meseci i pazite šta jedete sa ciljem da biste mogli da obučete odeću koju ste odabrali za svoj poseban dan.

Stigao je dan venčanja i vi ste jedva čekali da uživate u hrani. A zamislite sad da tri dana nakon venčanja ne smete u toalet. Zvuči smešno, ali to je tradicija koju neguju pripadnici indonežanskog plemena Tidong.

Naime, nakon venčanja novopečenim mladencima zabranjen je odlazak u toalet tri dana, a veruje se da je razlog u tome što taj čin priziva srećan brak.

Mladence čuvaju članovi porodice i paze na to da im daju minimalne količine hrane sve do trenutka kad ponovno mogu da obave nuždu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar