U trendu

Najbolji savet poznatog psihologa: „Ovo je najgore što majka može da izgovori i uradi svojoj ćerki“

Poznati ruski psiholog Mihail Labkovski se već 40 godina bavi proučavanjem porodice, a jedan od boljih saveta dao je svojim smerinaca o vaspitavanju ćerki i majkama koje trpe.

– Statistički, u porodicama su najčešće žene žrtve. Ne sviđa mi se ideja da su žene po prirodi pasivne i požrtvovane. U stvari, postoje društveni koreni, norme, ali i roditeljske rečenice koje bukvalno ukopavaju devojku, a kasnije ženu: „Ti si devojka, devojke se ne svađaju“, „Čuvaj obraz, ćuti, budi iznad njega…“, „Žena mora da ume da trpi“ i ostale gluposti.

Mnoge majke, nažalost, i dalje na ovaj način vaspitavaju ćerke. Ali dešava se i da majka svojoj kćerki kaže: „Budi jaka“, „Moraš da se zauzmeš za sebe“ ili „Tebe ništa ne ograničava“, dok istovremeno majka živi život kao tipična žrtva.

Ipak, najgore što majka može da uradi svom detetu jeste da posle svađe sa ocem sedne i kaže: „Vidi šta mi je tvoj otac uradio!“.

To nikako ne sme da se desi! Vaše dete ne treba da bude vaš terapeut.

Inače, da se osvrnem i na popularnu frazu: „Trpim ga samo zbog dece“. Draga ženo, što više ti trpiš i tolerišeš njega, to jače formiraš žrtvu u svojoj deci.

Ako želiš da uradiš nešto važno za svoje dete – ostavi tiranina!

Biće bolje da deca žive u iznajmljenom stanu, na selu ili da malo trpe nemaštinu nego da svaki dan gledaju kako im otac zlostavlja majku ili kako se roditelji svađaju.⠀

Jedan moj prijatelj voli da kaže: „Još nije sve odlučeno! Uvek možeš da počneš da živiš drugačije. Problem je glava, a ne muž, šef, ekonomska situacija ili bogzna šta! I samo ti možeš da napraviš prvi korak – objasnio je psiholog Mihail Labkovski, prenosi najžena.rs.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.