U trendu

Najčešće predrasude o jedincima koje nisu tačne

Zaključeno je da ne postoje razlike u osobinama kao što su ekstraverzija, zrelost, saradnja, autonomija, samokontrola i vođstvo. U stvari, jedinci imaju veću motivaciju za dostignuće. Ovo su samo neke predrasude o jedincima koje zaista nisu tačne!

Jedince društvo često smatra sebičnim, razmaženim, teškim, socijalno nesposobnim ili usamljenim. Psiholozi su takve stereotipe dugo održavali u životu. Čak je i Stenli Hol, jedan od najuticajnijih psihologa prošlog veka i prvi predsednik Američkog psihološkog udruženja rekao da je biti jedino dete samo po sebi bolest.

Na sreću, početkom 21. veka došla su nova saznanja. Najnovija studija u Nemačkoj koja je napravila istraživanje na 2000 odraslih otkrila je da jedinci nisu narcisoidniji od onih koji su odrasli s braćom i sestrama.

Zaključeno je da ne postoje razlike u osobinama kao što su ekstraverzija, zrelost, saradnja, autonomija, samokontrola i vođstvo. U stvari, jedinci imaju veću motivaciju za dostignuće i lakše se prilagođavaju novim situacijama.

Motivacija se u ovom slučaju odnosi na akademska dostignuća i jedinci više teže za obrazovanjem od onih koji odrastaju s braćom i sestrom.

Jedinci su često inteligentniji, a rezultati 115 studija pokazuju da su oni postigli veće rezultate na IQ testovima od druge dece. Jedini koji su nadmašili jedince po inteligenciji i u obrazovanju su bili su prvorođeni i oni koji su imali samo jednog mlađeg brata ili sestru.

Rezultati ne pokazuju razliku između dve grupe u nivou samopoštovanja i kod problema sa ponašanjem.

Stereotipi sugerišu da su jedinci usamljeniji i da imaju više poteškoća sa sklapanjem prijateljstava, ali istraživanje je upoređivalo i nekadašnje odnose s vršnjacima tokom osnovne škole te je zaključeno da su jedinci u detinjstvu imali isti broj prijatelja kao i ljudi u drugim grupama.

Smatra se da za razliku od dece sa braćom i sestrama, jedinci tokom života dobijaju svu pažnju, ljubav i materijalna sredstva svojih roditelja. Oduvek se moglo pretpostaviti da to za njih nosi negativne posledice te da su oni na kraju razmaženiji i neprilagođeniji, ali smatra se da nedostatak „takmičenja“ može biti prednost za decu.

S obzirom da se u celom svetu povećava broj porodica sa samo jednim detetom, možda je došlo vreme da prestane stigmatizacija jedinaca i osuđivanje roditelja koji odluče da imaju samo jedno dete.

Čini se da jedinci funkcionišu u redu, ako ne i bolje, od onih koji imaju brata ili sestru. Sve je na kraju naravno, kao i uvek, stvar odgoja i pristupa, piše Business Insider.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar